22. 11. 2022 13:25 − 4604× − 6

Hoří, má panenko

Požár Sordova Hyundai na skončené Japonské rally zanechal otázky, jak podobné mimořádnosti do příště zabránit.

Japonská rally letos uzavřela sezónu MS a současně oslavila návrat do šampionátu po více jak dekádě. Bohužel však podnik provázelo několik incidentů, ať už to bylo civilní auto v protisměru rychlostní zkoušky nebo požár Hyundai i20 N Rally1 Daniho Sorda, které lehlo popelem a ke kterému si dali hasiči s příjezdem na čas. Je tam jasné, že druhá jmenovaná situace vzbudila otázky, jak této situaci do budoucna předejít. Nikdy nelze vyloučit, že u nějakého podobného incidentu v budoucnosti může zůstat například v autě zaklíněn člen posádky nebo mohou nastat jiné vážnější okolnosti, než jak v Japonsku, kdy Sordo s Carrerou vůz dokázali rychle opustit. Proto se týmoví bossové M-Sportu a Toyoty Gazoo Racing nechali pro DirtFish slyšet, že by se měly udělat změny zejména v počtu a typu hasících přístrojů, které si vozy Rally vezou na palubě. Protože Španělovi to, co v autě vezl, nestačilo a ani když na místo požáru dorazil za ním startující Greensmith s hasícím přístrojem ve svém voze, tak už vzplanutí i20 bylo takového rozsahu, že se nedalo nic dělat.

"Na místo jsem dojel pod plným plynem, vyjel jsem ze zatáčky a naráz jsme viděli auto v plamenech. Naštěstí jsme zahlédli Daniho a Cándida venku z auta, což bylo přesně to, co chcete v takové chvíli vidět. Hned poté jsme jim šli pomoct s hašením auta, ale už to nešlo. Dělali jsme, co bylo v našich silách, dali jsme mu náš hasící přístroj. Jakmile však došla náplň v hasících přístrojích, tak to hodně rychle blaflo… celý zadek auta byl v plamenech, protože je z karbonu a ne z plechu, takže se celý Hyundai rozhořel neuvěřitelně rychle. Naštěstí to nebyla havárie a nikdo nezůstal v autě, protože nikdy jsem neviděl, že by auto shořelo tak rychle," vrací se k Sordově nehodě Gus Greensmith, jenž byl prvním autem, které na místo dojelo.

"Jsou jisté věci, které se dají vylepšit a několik lidí mě hned po té nehodě volalo, že se dají použit jiné druhy hasících přístrojů, protože problém je, alespoň si myslím, že začal hořet karbon. Kdyby se to Danimu podařilo uhasit, tak jsme v jiné situaci a tohle neřešíme. Existují hasící tyče (fire stick, pozn. redakce), které jsem už viděl lidi používat. Viděli jsme je v televizi, existují modely, co fungují 55 nebo 100 sekund a hasící přístroj je k nim doplňkem, aby se oheň nerozšířil. No a my potřebujeme nejen oheň zadržet, ale uhasit. Proto si myslím, že bychom nad nasazením fire sticks měli přemýšlet, protože jejich instalace do auta ani významně nezvýší váhu. Takže můj názor je, že bychom se měli všechny týmy sejít, analyzovat ten požár a najít řešení. Protože uhasit požár je bez ohledu na náklady za dodatečné hasící systémy pořád levnější, než si nechat speciál kompletně shořet. Měli bychom přejít do akce a vzít si z Japonska poučení, abychom pro příště byli lépe připraveni. Využijme této smůly k tomu, abychom se poučili a zlepšili budoucnost tohoto sportu," říká Rich Millener z M-Sportu.

S návrhem šéfa M-Sport Ford WRT souhlasí i jeho protějšek z Toyota Gazoo Racing J-M Latvala: "O tomhle jsem mluvil již před nějakým časem. Být to na mě, tak do aut dám alespoň dva hasící přístroje, každý na stranu jednoho člena posádky. Takže v podobné situaci jako Sordo v Japonsku byste měli k dispozici dva hasící přístroje a další dva by mělo zase další auto na trati, takže brzo by na místě incidentu byly čtyři přístroje. Nevím, zda by to stačilo na uhašení auta, ale se čtyřmi dokážete ohni lépe a déle vzdorovat než jen se dvěma. Z mé zkušenosti s požáry, dva jsou vždy lepší, protože mohou dva lidé hasit," uzavírá Fin.

Komentářů celkem: 6
23. 11. 2022 10:551
0 0
Chci se zeptat. to nemají v autě centrální hasicí systém? Co já vím my jsme ho museli mít.Víte otom někdo něco?
23. 11. 2022 11:102
0 0
Maji, jenze ten neni vsude. I podle clanku jim zacal horet karbon (nejspis) nekde kolem vyfuku.
23. 11. 2022 11:153
0 0
Našel jsem co platí u nás:
FIA:
kapitola 7:
https://www.autoklub.cz/wp-content/uploads/2022/04/253-mix-22.pdf
naše:
určeno pro: pro vozy rally skupin R1, R2, R3 publikováno: 16.10. 2022
Vymezení použití HS z Technického listu (TL) FIA č. 16
Technická komise povoluje pro rok 2023 použití HS z TL FIA č. 16 (použití HS z TL FIA č. 52 je
povoleno samozřejmě) v MČR v Rally i Rallysprint sérii pro skupiny R1, R2, R3. Povolení platí
do konce roku 2023. Upozorňujeme, že pro účast v podnicích Mistrovství FIA i na území ČR
(např. Barum Czech Rally Zlín ….) platí pro tyto skupiny v roce 2023 Příloha J MSŘ FIA, čl. 253
tzn. použití HS z TL FIA č. 52. Pro účast v ostatních podnicích v zahraničí platí předpisy dané
země.
a příklad:
Hasicí systém je ve třídě 14 (SA1) doporučen. Pokud je použit, musí jít o systém z TL FIA č.
16 a musí být doplněn 2 kg ručním hasicím přístrojem. Pokud není použit, musí být vůz
vybaven jedním 4 kg nebo dvěma 2 kg ručními hasicími přístroji
23. 11. 2022 19:474
0 0
Především, co je hlavní, je prioritně řešit příčiny vzniku požárů soutěžního auta, další hasičák je fajn, ale řeší to -možná- pouze důsledky. A to je špatně.
Podle mne v soutěžním autě, které se často pohybuje v drsných přírodních podmínkách nemá co dělat na výfuku katalyzátor, u moderních wrců zase ta hybridní jednotka, která se standardními prostředky nedá uhasit.
I tzv.bezpečnostní FIA nádrž má principiální problém,viz dříve časté požáry vozů R5/ např.Štajf-Barum/.
Hasicí systém je věc, která moc nepomůže, kdysi jsme zkušebně jeden takový systém odpálili a účinnost byla děsivě mizivá .
Nicméně nechceme, aby se z soutěžního auta stala rychlá požární cisterna, proto je lepší ty možné potenciální zdroje vzniku požáru v autě nemít.
24. 11. 2022 18:555
0 1
Nebyl spíš hlavní problém v tom, že blafla baterie hybridního zatěžovadla, jak po soutěži říkali členové týmu? Nebo se to zase už nesmí říkat?
24. 11. 2022 19:496
0 0
Přesně, včera psal Soros, že posílá peníze, abychom tu verzi o baterii nešířili smajlík Jako za mě se to nevylučuje, nikde tuším nepadlo, co chytlo první a jestli to blaflo od něčeho na palivovém systému (jak Sordo říkal, že byl cítit benál), tak to hasícíma přístrojama nějak drželi pod kontrolou, ale jak ty došly, tak chytl karbon a pokud se píše o tom, že hoří někde kolem 300 - 500 °c, tak od toho mohla pak hořet aj ta baterie. Ale to je můj geografický pohled na věc, nejsu odborník na požáry rally1 smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!