24. listopadu 2022 • 20:05

Ten, co Evropanům otevřel dveře do NHL. Zemřel legendární Salming (†71)

Autor: cze, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý švédský vynikající obránce Börje Salming zemřel. Bylo mu 71 let. Podlehl nemoci ALS (amyotrofická laterální skleróza), kterou mu lékaři diagnostikovali v tomto roce. V 70. a 80. letech minulého století se stal velkou osobností Toronta, klub mu dokonce před stadionem postavil sochu. Salming byl jedním z průkopníků evropského hokeje v NHL, kde sám odehrál 1148 zápasů se 150 góly a 637 asistencemi. Po konci kariéry se stal členem Síně slávy.



„Toronto Maple Leafs truchlí nad ztrátou Börjeho Salminga,“ píše organizace v oficiálním prohlášení. „Byl průkopníkem s nezlomným duchem a neoddiskutovatelnou tvrdostí. Pomohl Evropanům otevřít dveře do NHL.“

Salming hrál za Maple Leafs v letech 1973-1989. Za Toronto a v poslední sezoně za Detroit odehrál 1148 zápasů, v nichž nasbíral 787 bodů (150+637). V dresu švédské reprezentace získal stříbro a bronz na mistrovství světa.

ALS je velmi progresivní nervosvalové degenerativní onemocnění, při němž pacient postupně ztrácí kontrolu nad všemi svaly v těle. Trpěli jím například britský fyzik Stephen Hawking, někdejší český premiér Stanislav Gross nebo slovenský fotbalista Plzně Marián Čišovský.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud