Fotbalisté Argentiny na MS poprvé bodovali, Polsko porazilo Saúdskou Arábii

foto Argentinský fotbalista Lionel Messi střílí úvodní gól v zápase proti Mexiku na mistrovství světa v Kataru, 26. listopadu 2022.

Dauhá - Fotbalisté Argentiny dnes ve druhém utkání na mistrovství světa v Kataru zdolali ve skupině C Mexiko 2:0. Favorité se v Lusailu dlouho trápili, ale po hodině hry otevřel skóre Lionel Messi a hvězdný kapitán pak v 87. minutě připravil druhý gól pro střídajícího Enza Fernándeze. Fotbalisté Polska porazili v druhém kole skupinové fáze mistrovství světa 2:0 Saúdskou Arábii a připsali si první vítězství na turnaji v Kataru.

Fotbalisté Argentiny na mistrovství světa zdolali Mexiko 2:0 a poprvé bodovali

Úřadující vítězové jihoamerického šampionátu po úvodní šokující porážce 1:2 se Saúdskou Arábií ve skupině C poprvé bodovali a zůstali ve hře o postup do osmifinále. Mexičané mají jediný bod za remízu 0:0 s Polskem, na MS počtvrté za sebou nevyhráli a neskórovali.

Argentinci ve středu zakončí úvodní část turnaje proti Polsku. To dnes porazilo 2:0 Saúdskou Arábii a vede tabulku se čtyřmi body. Mexiko v souběžně hraném duelu změří síly s "tříbodovou" Saúdskou Arábií.

Argentinský trenér Scaloni udělal v základní sestavě pět změn oproti utkání se Saúdy. Od začátku dostali šanci například bek Montiel nebo záložníci Guido Rodríguez s Mac Allisterem.

Dvojnásobní mistři světa si v prvním poločase přes pevnou mexickou obranu nevytvořili žádnou větší šanci. Krátce před pauzou Argentinec Lautaro Martínez hlavičkoval nepřesně. Na druhé straně brankář Emiliano Martínez efektním skokem chytil Vegův přímý kop.

Obraz hry se příliš nezměnil ani v úvodu druhého dějství. Messi nejprve z přímého kopu poslal míč vysoko nad břevno. V 64. minutě ale pětatřicetiletý útočník výjimečně dostal od Mexičanů víc prostoru a umístěnou přízemní střelou zpoza šestnáctky překonal brankáře Ochou.

Messi vstřelil druhý gól na katarském turnaji a celkově osmý na MS, čímž vyrovnal svého legendárního předchůdce Diega Maradonu. Ofenzivní hráč Paris St. Germain si vylepšil bilanci v národním týmu na 93 branek ve 167 zápasech.

Mexičané se na odpověď nevzmohli. Tři minuty před koncem přidal pojistku nejmladší člen argentinského týmu Fernández. Jednadvacetiletý záložník se po Messiho přihrávce trefil výstavní ranou. Fernández se při pátém reprezentačním startu dočkal premiérového gólu.

Argentina neprohrála s Mexikem v jedenáctém utkání po sobě a zvítězila i ve čtvrtém vzájemném souboji na mistrovství světa.

Polští fotbalisté i díky první trefě Lewandowského porazili Saúdskou Arábii

Polsko porazilo dnešního soupeře i ve čtvrtém vzájemném duelu a se čtyřmi body se posunulo do čela neúplné tabulky. Saúdská Arábie nenavázala na senzační výhru 2:1 proti Argentině a zůstala na třech bodech. Na stadionu Education City v Dauhá otevřel skóre ve 39. minutě záložník Piotr Zieliňski. V 82. minutě přidal další trefu a svůj premiérový zásah na MS hvězdný útočník Robert Lewandowski.

Saúdové stejně jako proti Argentině vstoupili do utkání s velkou energií a Poláci si museli v úvodu dokonce třikrát pomoct "žlutým" faulem. Po čtvrthodině navíc mohl Kanú otevřít skóre, Szczesny jeho ránu ze střední vzdálenosti vyrazil nad bránu.

Polský tým se v ofenzivě prosazoval jen ztěžka, ačkoliv nastoupil se dvěma čistokrevnými útočníky Lewandowským a Milikem. Kapitán Lewandowski ale nakonec byl ve 39. minutě u prvního gólového momentu, když přebral ve vápně míč a vrátil ho pod sebe na nabíhajícího Zieliňského. Opora Neapole už neměla problém do odkryté brány vstřelit desátý gól v národním týmu.

O chvíli později Šahrí upadl ve vápně po nepatrném kontaktu s Bielikem a brazilský sudí Sampaio nařídil po konzultaci s videorozhodčím pokutový kop. Kapitán Sálim Davsárí ale druhou trefu na šampionátu nepřidal, Szczesny navíc následně přidal další fantastický zákrok proti Braíkově dorážce. Ani druhá penalta v utkáních Polska neskončila gólem, v úvodním duelu s Mexikem neuspěl Lewandowski.

Sudí rozdal v prvním poločase pět žlutých karet, což je nejvíc na MS od finále v roce 2010 mezi Nizozemskem a Španělskem. Po změně stran tento trend nepokračoval, nepolevila ale aktivita arabského týmu. V 55. minutě se po zmatcích v obraně opět blýskl Szczesny proti Sálimu Davsárímu a vyrovnávací brankou neskončila ani nadějná Buraikánova rána z úhlu.

Bránící se Poláci tak mohli z brejků přidat pojistku, Milikova hlavička i Lewandowského krkolomné zakončení kolenem ale skončily na brankové konstrukci. Hvězda Barcelony a se 77 trefami nejlepší polský střelec se ale v pátém zápase přece jen premiérové trefy na MS dočkal. V 82. minutě obral Lewandowski o míč Malkího a sám před gólmanem Uvaísem levačkou nezaváhal.

Druhý gól Saúdskou Arábii zlomil a zbytek utkání už Polsko dohrálo s přehledem. Svěřenci kouče Michniewicze udrželi počtvrté za sebou čisté konto.

V závěrečném třetím kole se ve středu utkají dvojice Saúdská Arábie - Mexiko a Polsko - Argentina.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina C:

Polsko - Saúdská Arábie 2:0 (1:0)

Branky: 39. Zieliňski, 82. Lewandowski. Rozhodčí: Sampaio - Boschilia, Pires (všichni Braz.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Kiwior, Cash, Milik - Malkí, Amrí. Diváci: 44.259.

Polsko: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior, Bereszyňski - Krychowiak, Bielik - Milik (71. Piatek), Zieliňski (63. Kamiňski), Frankowski - Lewandowski. Trenér: Michniewicz.

Saúdská Arábie: Uvaís - Abdal Hamíd, Amrí, Buláihi, Braík (65. Ghanám) - Nadžáí (46. Abad, 90.+5 Bahabrí), Malkí (86. Abúd), Kanú - Buraikán, Šahrí (86. N. Davsárí), S. Davsárí. Trenér: Renard.

Argentina - Mexiko 2:0 (0:0)

Branky: 64. Messi, 87. Fernández. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Montiel - Araújo, Gutiérrez, Herrera, Alvarado. Diváci: 88.966.

Sestavy:

Argentina: E. Martínez - Montiel (63. Molina), Otamendi, Lisandro Martínez, Acuňa - De Paul, G. Rodríguez (57. Fernández) - Di María (69. Romero), Messi, Mac Allister (69. Palacios) - Lautaro Martínez (63. J. Álvarez). Trenér: Scaloni.

Mexiko: Ochoa - Montes, Araújo, Moreno - K. Álvarez (66. Jiménez), Herrera, Guardado (41. Gutiérrez), Chávez, Gallardo - Lozano (73. Alvarado), Vega (66. Antuna). Trenér: Martino.

Tabulka:

1. Polsko 2 1 1 0 2:0 4
2. Argentina 2 1 0 1 3:2 3
3. Saúdská Arábie 2 1 0 1 2:3 3
4. Mexiko 2 0 1 1 0:2 1

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 03:00 6°C

Celá předpověď