Fotbalisté Austrálie na MS porazili Tunisko, Francie zdolala Dánsko

foto Tuniský brankář Ajmán Dahmán pouští za záda střelu v zápase na mistrovství světa v Kataru proti Austrálii, 26. listopadu 2022.

Dauhá - Fotbalisté Austrálie ve druhém vystoupení na mistrovství světa v Kataru dnes udolali Tunisko 1:0 a po úvodní porážce s Francií oživili šance na postup do vyřazovací fáze. Zápas skupiny D rozhodl ve 23. minutě hlavičkou Mitchell Duke. Francie vyhrála ve skupině D nad Dánskem 2:1 a jako první si zajistila s předstihem účast v osmifinále. Obhájcům titulu vystřílel druhé vítězství dvěma góly Kylian Mbappé. Na jeho první branku dokázal za sedm minut odpovědět Andreas Christensen, podruhé už Dánové nevyrovnali.

Fotbalisté Austrálie na MS porazili Tunisko a oživili šance na postup ze skupiny

Australané na světovém šampionátu vyhráli teprve potřetí a poprvé po sedmi zápasech. Po porážce 1:4 od obhájců zlata Francouzů získali svěřenci trenéra Grahama Arnolda v Kataru první body a o svůj druhý postup ze skupiny si ve středu zahrají s Dánskem.

Tunisko po úvodní bezbrankové remíze se Seveřany ani v druhém duelu na šampionátu neskórovalo. Africký tým má na kontě jediný bod, před závěrečným zápasem skupiny s Francií ale ještě neztratil naději na premiérový postup do vyřazovacích bojů na MS. V druhém dnešním utkání skupiny nastoupí vpodvečer Francie proti Dánsku.

Oba týmy nastoupily s jednou změnou v sestavě oproti úvodnímu utkání skupiny. Australané po porážce s Francií potřebovali k udržení postupových nadějí bodovat a začali aktivněji. Několik náznaků ještě neproměnili, ale ve 23. minutě už otevřeli skóre.

Goodwinův tečovaný centr z levé strany si našel Duke a z poměrně obtížné pozice zády k brance poslal balon hlavou přesně ke vzdálenější tyči. Gólově se prosadil ve druhém z posledních tří zápasů za reprezentaci a Australané stejně jako s Francií dali první branku.

Tunisané, kteří v devíti z posledních 10 duelů udrželi čisté konto, byli viditelně zaskočeni a do tempa se dostali až před přestávkou. V 41. minutě ale Drádžirovu střelu zblokoval obránce Souttar a už v nastavení kousek zpoza malého vápna minul nabíhající kapitán Msakní. Australané ve svém 18. utkání na mistrovství světa poprvé v poločase vedli.

Po změně stran Tunisané přidali a chvílemi soupeře zatlačili, do šancí se ale příliš nedostávali. Naopak v 71. minutě po brejku na malém vápně těsně nedosáhl ve skluzu na míč Leckie. Vzápětí na opačné straně brankář Ryan vyrazil Msakního střelu k bližší tyči.

Poslední výraznější šanci měl střídající Chazrí, nejlepší střelec v tuniské nominaci, ale v 88. minutě zamířil jen do Ryana. Australané na světovém šampionátu zvítězili po 12 letech a neinkasovali dokonce poprvé od roku 1974.

Francouzští fotbalisté porazili Dánsko 2:1, postup zařídil dvěma góly Mbappé

Francouzský trenér Didier Deschamps ve srovnání s výhrou nad Austrálií vyměnil v základní sestavě tři ze čtyř defenzivních hráčů, místo si udržel jen Upamecano. Brankář Lloris, chytající na čtvrtém světovém šampionátu, nastoupil ke 141. mezistátnímu zápasu a k rekordu Liliana Thurama mu chybí jedno utkání.

Dánský kouč Kasper Hjulmand udělal po bezbrankové remíze s Tuniskem čtyři změny a mimo jiné nasadil nové útočné trio Lindström, Cornelius, Damsgaard.

Dánové také začali ofenzivněji, ale první šanci měl v 10. minutě Giroud, který dvěma góly proti Austrálii vyrovnal francouzský střelecký rekord 51 branek Thierryho Henryho. Těžil ze hry křídel Mbappého a Dembélého. Po jednom z centrů hlavičkoval Rabiot a Schmeichel vytáhl skvělý zákrok.

Ve 36. minutě si zaběhl za obranu Cornelius, který v červnu v St. Denis jako náhradník rozhodl dvěma góly během půlhodiny o výhře nad Francií v Lize národů 2:1, ale tentokrát branku netrefil.

Na začátku poslední půlhodiny si Mbappé naběhl na přihrávku Thea Hernandeze a svoji třetí šanci v zápase proměnil ve třicátý gól v reprezentaci. Vedení Francouze až příliš ukolébalo, obrana v 68. minutě poprvé zaváhala a Christensen vyrovnal. Byla to vůbec první střela Dánů mezi tři tyče.

Do té doby oboustranně opatrný zápas nabral obrátky a útoky se rychle střídaly. Francouzi měli další šance a čtyři minuty před koncem po Griezmannově centru dotlačil Mbappé stehnem míč do sítě. Byl to jeho už třetí zásah na šampionátu a v tabulce střelců dostihl Valenciu z Ekvádoru.

Francouzi Dánům oplatili dvě letošní porážky z Ligy národů a na čtvrtý pokus neoblíbeného soupeře porazili. Na minulém šampionátu v Moskvě skončil vzájemný zápas ve skupině 0:0.

Francouzi ve středu zakončí skupinu zápasem s Tuniskem, Dánové nastoupí v paralelně hraném utkání proti Austrálii a ve hře o postup je udrží jedině vítězství.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina D:

Tunisko - Austrálie 0:1 (0:1)

Branka: 23. Duke. Rozhodčí: Siebert - Foltyn, Siedel - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Laidúní, Abdí, Sasí (všichni Tunisko). Diváci: 41.823.

Sestavy:

Tunisko: Dahmán - Bronn (73. Káčrida), Maríá, Talbí - Drádžir (46. Sasí), Schirí, Laidúní (67. Chazrí), Abdí - Slití, Msakní - Džabálí (73. Chanísí). Trenér: Kadrí.

Austrálie: Ryan - Karacic (75. Degenek), Souttar, Rowles, Behich - Leckie (85. Baccus), Irvine, Mooy, Goodwin (85. Mabil) - Duke (64. Hrustic), McGree (64. Maclaren). Trenér: Arnold.

Francie - Dánsko 2:1 (0:0)

Branky: 61. a 86. Mpappé - 68. A. Christensen. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Koundé - A. Christensen, Cornelius, Diváci: 42.860.

Sestavy:

Francie: Lloris - Koundé, Varane (75. Konaté), Upamecano, T. Hernandez - Tchouaméni - Griezmann (90.+2 Fofana), Rabiot - Dembélé (75. Coman), Giroud (63. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.

Dánsko: Schmeichel - Andersen, A. Christensen, Nelsson - Kristensen (90.+2 Bah), Eriksen, Höjbjerg, Mähle - Lindström (85. Nörgaard), Cornelius (46. Braithwaite), Damsgaard (74. Dolberg). Trenér: Hjulmand.

Tabulka:

1. Francie 2 2 0 0 6:2 6
2. Austrálie 2 1 0 1 2:4 3
3. Dánsko 2 0 1 1 1:2 1
4. Tunisko 2 0 1 1 0:1 1

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď