Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Otázky Václava Moravce s premiérem Petrem Fialou (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.

Jurečka v neděli uvedl, že Fialovo rozhodnutí respektuje a vítá, že premiér s Hladíkem na ministerské místo počítá. 

„Rozhodnutí pana premiéra respektuji. Zejména kvůli probíhajícímu předsednictví ČR Radě EU je třeba zachovat kontinuitu,“ napsal Jurečka. České předsednictví pokračuje do konce letošního roku. „Jsem rád, že je pan premiér připraven pana Hladíka jmenovat ministrem životního prostředí od nového roku,“ dodal Jurečka.

Fiala už ve čtvrtek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že potřebuje víc času na podání návrhu. Chce si být jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka.

Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. „Chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu, a ne vysvětlování nejasností,“ řekl Fiala v rozhovoru.

Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Řízením ministerstva je od té doby pověřen Jurečka. Lidovci trvají na tom, že bývalý náměstek brněnské primátorky by se měl ministerstva ujmout.

Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.

Fiala: Celková daňová zátěž nesmí vzrůst

Fiala také v Otázkách Václava Moravce uvedl, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst. Odmítl, že by se mohla snižovat hranice zastropování energií. Strop na cenu energií je podle něj stanoven tak, aby si ho stát mohl dovolit a aby lidé nebyli překvapeni výší úhrad.

Otázku zvyšování daní tento týden otevřel vicepremiér a ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za lidovce by chtěl progresivní zdanění osob, debatu chce i o dani z nemovitosti, řekl serveru Novinky.cz.

Podle Fialy názory, které se ve veřejném prostoru objevují, dokazují, že vláda pracuje. Otázku ohledně řešení deficitu rozpočtu očekává na počátku příštího roku. „Já jsem otevřen diskusi. Platí pořád náš závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst, protože nechceme zatížit za této těžké situace občany a firmy dalším zdaněním,“ poznamenal. V souvislosti s výrazným snížením DPH například u potravin Fiala poznamenal, že jde o velmi nákladné opatření, jež nelze držet dlouhodobě.

Premiér odmítl, že by se vláda příliš soustředila na celoevropská řešení na úkor České republiky. Poznamenal, že hledání společného postupu je pro Česko výhodnější a levnější, než kdyby postupovalo samostatně. 

Fiala nečeká rozpočtové provizorium

Premiér také zmínil, že nemá žádný signál, že by prezident Miloš Zeman chtěl vetovat návrh rozpočtu na příští rok. Nemá prý ale ani slíbeno, že prezident návrh vetovat nebude. Rozpočtovému provizoriu se ale podle něj Česká republika vyhne, protože případné prezidentské veto vládní koalice přehlasuje ve sněmovně.

Zeman může mít podle Fialy také dobré důvody pro to, aby rozpočet na příští rok nevetoval. „Máme tam výrazně zvýšené výdaje na obranu, ale máme tam taky rekordní investice do dopravní infrastruktury,“ řekl premiér. Jde podle něj o věci, které by prezident s ohledem na své dlouhodobé názory mohl ocenit.

Vláda se podle Fialy snaží, aby byl návrh rozpočtu realistický. „Samozřejmě připouštím, že doba je tak dynamická a tak zvláštní, že se predikce dělají velmi těžko,“ řekl.  

Premiér věří, že stát nepřesáhne schodek státního rozpočtu na letošní rok, který vláda na podzim kvůli dopadům ruského vpádu na Ukrajinu zvýšila novelou z 280 miliard na 375 miliard korun. Tuto novelu Zeman vetoval, sněmovna ho ale přehlasovala.

Do debaty byl s Fialou pozvaný také předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který nyní kandiduje na prezidenta, ale pozvání podle Moravce nepřijal. Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová v pořadu Partie Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima News uvedla, že není nutné, aby Babiš prezentoval své politické názory před prvním kolem prezidentské volby, protože jsou dostatečně známé. „Zbabělost v žádném případě,“ odpověděla na otázku, zda jde o taktiku, nebo zbabělost.