Útoky proti havířovským popelářům se stupňují. Neznámý muž na ně zaútočil sprejem

Havířovští popeláři čelí po smrti mladé ženy velkému tlaku

Útoky na popeláře

Popeláři v Havířově jsou po události, kdy v lisu jejich vozu zemřela mladá žena, která přespávala v popelnici, pod velkým tlakem. Lidé jim nadávají, jsou agresivní, a na jednoho z nich dokonce zaútočili. Podobné problémy ale hlásí i popeláři ze sousední Orlové.

Havířovští popeláři se stále nemohou vzpamatovat ze šoku kvůli ženě, která zemřela v lisu jejich auta. Bylo jí teprve 21 let a údajně šlo o matku malé holčičky. Popelnici, ve které si žena ustlala, prý prohlédli a ničeho si nevšimli až do okamžiku, kdy se zevnitř vozu ozval křik. „Zareagovali až překvapivě rychle. Oba okamžitě stiskli tlačítko, které všechno vypne,“ hájil své podřízené ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí provozu Technických služeb Havířov Miroslav Sternadel.

Teď ale popeláři kvůli smrti ženy čelí nadávkám a došlo i na útok. „Vynořil se odněkud zpoza auta a řval, že jsme vrazi popeláři, tak jsem mu říkal, ať odsud maže, že na něho není nikdo zvědavý. Začal mi něco stříkat do oka a na obličej. Rozeběhl jsme se za ním, ale po dvou krocích mě začalo bodat a pálit oko,“ popsal agresi jeden z havířovských popelářů Vlastimil Benke.

Budou se popeláři učit sebeobraně?

Být popelářem je přáním každého malého kluka, nyní se ale ukazuje, jak nebezpečné povolání to může být. Lidé totiž bývají agresivní i v jiných případech. Například v Orlové najížděl jeden z řidičů na popeláře ve chvíli, kdy mu kvůli vysypávání popelnic zablokovali cestu.

„Konflikty jsou velmi časté. Nejsou to jen popeláři, od jara do podzimu se to týká všech, kdo dělají blokové čištění. Nadávají našim zaměstnancům, že nechtějí být omezováni v tom, kde parkují, a podobně,“ sdělil náměstek ředitele Technických služeb Havířov Václav Zyder.

A řešení se zdá být v nedohlednu. V mnohých technických službách prý uvažují o tom, že by popeláře naučili nějaké hmaty a chvaty strážníci, aby se v případě potřeby dokázali ubránit.

Tagy: