Čínská armáda tvrdí, že v Jihočínském moři zahnala řízenými střelami americký křižník

Čínská armáda dnes uvedla, že v Jihočínském moři zahnala americký křižník s řízenými střelami. Podle ní nelegálně vplul do vod poblíž sporných Spratlyho ostrovů, informovala agentura Reuters. Washington se k incidentu dosud nevyjádřil.

"Akce americké armády vážně porušila svrchovanost a bezpečnost Číny," uvedl mluvčí velitelství jižního uskupení čínské Lidové osvobozenecké armády. Podle něj se jednalo o křižník s řízenými střelami USS Chancellorsville, který nedávno proplul Tchajwanským průlivem.

Jižní velitelství dále oznámilo, že jednotky čínské armády zůstanou v nejvyšší pohotovosti.

Čína si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, které se stalo jedním z mnoha ohnisek napětí ve vztazích mezi ní a Spojenými státy. USA odmítají podle nich nezákonné územní nároky Číny v těchto vodách bohatých na nerostné suroviny.

Americké válečné lodě v posledních letech stále častěji proplouvají Jihočínským mořem, aby daly najevo odhodlání čelit čínským územním nárokům.

Související

USS Dewey

Rusko a USA se vzájemně obvinily z námořního incidentu

Velitelství ruské tichomořské flotily protestovalo proti údajně nebezpečné navigaci amerického křižníku ve Východočínském moři, která si podle Moskvy vynutila úhybný manévr ruské protiponorkové lodi. Napsala to ruská agentura TASS. Incident, který se odehrál dnes ráno, označilo ruské velení za nebezpečný a nepřípustný. Podle amerického velení byla viníkem ruská loď a vysvětlení Moskvy je propaganda.

Více souvisejících

USS Chancellorsville Čínská armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 7 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Důchody: Jurečka zváží návrh, který by upravil věk odchodu do penze

Ministerstvo práce a sociálních věcí propočítá dopady pomalejšího růstu věku odchodu do důchodu na penzijní systém a jeho udržitelnost, řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po kulatém stole o důchodové reformě. Podle výsledků by ji pak bylo možné ještě upravit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy