Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Anglie v poklidném tempu přejela Wales a je v osmifinále, zářil Rashford

Očekávané ostrovní derby mezi Walesem a Anglií se změnilo v jednoznačnou záležitost ve prospěch favorizovaného Albionu. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea totiž vyhráli 3:0 a postoupili do osmifinále z prvního místa ve skupině B, Velšané se naopak s turnajem loučí. Po nezáživné první půli otevřel skóre z přímého kopu Marcus Rashford, krátce nato zdvojnásobil náskok Phil Foden a konečný výsledek stanovil dalším zásahem Rashford.

Anglie porazila svého rivala posedmé za sebou a do play-off mistrovství světa postoupila podvanácté z posledních třinácti turnajů. Wales naopak nenavázal na čtvrtfinálovou účast při dosud jediném startu mezi elitou v roce 1958.

"Kvůli těmto momentům hraji fotbal, je to skvělý pocit. Remíza s USA pro nás byla zklamáním. Je důležité, že jsme zareagovali hned v následujícím zápase. Bylo to o tom, abychom proměnili šance a co nejrychleji rozhodli o výsledku, což se nám povedlo," hodnotil Rashford. 

Soupeřem "Three Lions" bude v nedělním osmifinále Senegal.

Rashford a Foden se chopili šance

Southgate udělal oproti bezbrankové remíze s USA kvarteto změn v sestavě, na lavičce zůstal i autor dvou branek na šampionátu Saka. Na druhé straně se postavil mezi tyče Ward, jenž nahradil vykartovanou jedničku Hennesseyho.

Albion v první půli dominoval, vypracoval si však jen jednu velkou příležitost. V 10. minutě Kane vyslal kolmicí do šance Rashforda, ale Ward včas vyběhl a přidal i skvělý zákrok.

Angličan Jude Bellingham (vlevo) a Gareth Bale z Walesu
zdroj: REUTERS

Po pauze se na hřiště nečekaně nevrátil kapitán a hvězda velšského týmu Bale, kterého nahradil Johnson. Obraz hry se nicméně nezměnil, ačkoli Wales potřeboval hrát na vítězství, které mu dávalo naději na postup do play-off.

Naopak. V 50. minutě si postavil míč k přímému kopu Rashford a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Útočník Manchesteru United stylově oslavil první start v základní sestavě od loňského června.

Vzápětí navíc Kane třetí asistencí na turnaji našel na zadní tyči Fodena, jenž pohodlně zakončil do prázdné "klece". Také záložník Manchesteru City splatil Southgateovi důvěru a při premiérovém startu v zahajovací jedenáctce na mistrovství světa zaznamenal třetí reprezentační trefu.

V 68. minutě se Rashford elegantně uvolnil na pravé straně a pohotovou ranou mezi nohama podruhé prostřelil nejistého Warda.

Pětadvacetiletý útočník v součtu s gólem proti Íránu dostihl v čele tabulky střelců Francouze Mbappého, Ekvádorce Valenciu a Nizozemce Gakpa. Rashford skóroval třikrát na velkém turnaji jako první anglický hráč Manchesteru United od roku 1966 a legendárního Bobbyho Charltona.

"Marcus získal zpět sebevědomí a hru si znovu užívá. V prvním poločase jsme si toho moc nevytvořili, ale jeho brankou z přímého kopu se soupeřova obrana otevřela," chválil Southgate.

Velšané se na žádnou odpověď nezmohli a nevyhráli poosmé v řadě. Ward navíc zachránil svůj tým od vyšší porážky při dalších šancích Rashforda, Bellinghama, Fodena a Stonese.

"Už jen postup na světový šampionát byl pro nás velkým úspěchem, ale na turnaji jsme ani zdaleka nepředvedli to, co v nás je. Všichni v týmu to vědí," prohlásil kouč Walesu Rob Page.

Wales - Anglie 0:3 (0:0)

Branky: 50. a 68. Rashford, 51. Foden. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: James, Ramsey (oba Wales). Diváci: 44 297. 

Wales: Ward - N. Williams (36. Roberts), Mepham, Rodon, B. Davies (59. Morrell) - Ampadu, Allen (81. Colwill) - Bale (46. Johnson), Ramsey, James (77. H. Wilson) - Moore. Trenér: Page.

Anglie: Pickford - Walker (57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) - Henderson, Rice (57. Phillips) - Rashford (75. Grealish), Bellingham, Foden - Kane (57. C. Wilson). Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články