Blinken: Putin nyní nemá zájem jednat, naše podpora musí pokračovat

foto Ministryně zahraničních věcí Slovinska Tanja Fajonová, ministryně zahraničních věcí Norska Anniken Huitfeldtová, Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Antony Blinken, ministryně zahraničí Kanady Melanie Jolyová a spolková ministryně zahraničních věcí Německa Annalena Baerbocková v Bukurešti 30. listopadu 2022.

Bukurešť - Ruský prezident Vladimir Putin v tuto chvíli nemá zájem o diplomacii. Konflikt na Ukrajině chce zmrazit, získat čas a zaútočit znovu, prohlásil v Bukurešti po jednání se svými kolegy z dalších členských zemí NATO americký ministr zahraničí Antony Blinken. Cestou k co nejrychlejšímu diplomatickému řešení konfliktu je podle něj nyní další podpora Ukrajiny.

Fotogalerie

"Souhlasíme s (ukrajinským prezidentem) Volodymyrem Zelenským, že diplomacie je jediným řešením konfliktu na Ukrajině. Ruské brutální útoky na energetickou infrastrukturu a proti civilistům ale ukazují, že Putin nemá o diplomacii nyní zájem," řekl Blinken a dodal, že Spojené státy podporují "spravedlivý a dlouhotrvající mír".

NATO podle něj při poskytování materiální podpory Kyjevu zohledňuje, že ruské jednotky od 10. října útočí na energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině.

"Je důležité, abychom nebyli uvěznění v nekonečném cyklu oprav, ničení a dalších oprav elektráren," uvedl ministr a dodal, že USA v příštích dnech a týdnech na Ukrajinu doručí generátory a náhradní díly potřebné k opravě elektrické infrastruktury v hodnotě 53 milionů dolarů (asi 1,25 miliardy korun).

Blinken zopakoval, že USA nevyhledává konflikt s Čínou, naopak se snaží mu předejít a spolupracovat na globálních makroekonomických otázkách změně změn klimatu nebo světového zdraví.

"Členové aliance jsou znepokojení z čínské spolupráce s Ruskem, šíření čínských dezinformací i rozvojem čínské armády. Vítáme ale každou příležitost spolupracovat s Čínou na společných výzvách," řekl šéf americké diplomacie.

NATO je podle něj i politickým spojenectvím, v jehož v rámci státy společně posunují své postoje a perspektivy a sdílí informace. Cílem alianční spolupráce vzhledem k Číně není podle Blinkena "brát NATO do Asie". Týká se prý však výzev, které Čína a jejích chování představuje pro členské státy bloku.

Ukrajinský ministr zahraničí vyzval NATO k dodání systémů Patriot Ukrajině

Systémy protivzdušné obrany Patriot jsou přesně to, co Kyjev potřebuje, řekl po jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bukurešti šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Vyzval k co nejrychlejšímu dodání těchto systémů, stejně jako i tanků typů, které využívá samo NATO. Informovala o tom agentura Reuters.

Německo dříve nabídlo systémy Patriot Polsku. Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová přitom dala najevo, že systémy mají být součástí obrany území Severoatlantické aliance, do níž patří Polsko, ale Ukrajina nikoliv. Polský ministr obrany Mariusz Blazsczak ale minulý týden řekl, že požádal německou vládu, aby systémy poskytla Ukrajině, která čelí ruským raketovým útokům na energetickou infrastrukturu.

"Můj vzkaz je jednoduchý: poskytněte Patrioty, jak nejrychleji můžete, protože to je systém, který Ukrajina potřebuje pro ochranu obyvatel a infrastruktury," uvedl Kuleba. "Pokud je Německo ochotné Patrioty poskytnout Polsku a Polsko je připravené je předat Ukrajině, tak myslím, že řešení je německé vládě jasné," dodal s tím, že Kyjev bude ohledně této otázky s Berlínem v kontaktu.

"Logika při rozhodování o poskytování určitých typů zbraní se musí změnit. Tragédiím musíme předcházet, ne na ně reagovat," uvedl také ukrajinský ministr zahraničí.

Kuleba dnes také zopakoval, že Ukrajina nepřestane bojovat, dokud neobnoví svoji územní celistvost včetně navrácení poloostrova Krym, který v roce 2014 anektovalo Rusko. Zdůraznil, že by se měla začít projednávat ukrajinská žádost o vstup do NATO.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď