Vládní poslanci se připojili k Maratonu psaní dopisů

Poslankyně a poslanci vládní koalice se opět aktivně zapojili do Maratonu psaní dopisů. Ten každoročně pořádá lidskoprávní organizace Amnesty International. Cílem celosvětové kampaně je napsat miliony dopisů na podporu politickým vězňům a nespravedlivě pronásledovaným. Letos se kampaň soustředí mimo jiné na Rusko, Čínu či Írán.

2. 12. 2022

Poslankyně a poslanci vládní koalice se i v letošním roce aktivně zapojili do Maratonu psaní dopisů. Ten každoročně u příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne lidských práv pořádá významná lidskoprávní organizace Amnesty International

„Spolu s kolegyněmi a kolegy z našeho poslaneckého klubu jsme se i letos rozhodli tímto způsobem morálně podpořit vězně svědomí v zemích, kde jsou ideály svobody, demokracie a právního státu systematicky pošlapávány a oni sami čelí velmi brutálním represím. Zejména v posledních devíti měsících jsme očitými svědky, že zápas za tyto ideály nezná hranic. Je tedy ve své podstatě i naším vlastním zápasem," uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Cílem celosvětové kampaně, jejíž tradice sahá až do roku1961, je poslat miliony podpůrných dopisů politickým vězňům, nespravedlivě pronásledovaným či mučeným z nejrůznějších částí světa. V letošním roce se kampaň soustřeďuje mimo jiné na turbulentní regiony Čínské lidové republiky, Íránské islámské republiky či Ruské federace.

„Já jsem svůj dopis mimo jiné adresovala ruské umělkyni Alexandře Skočilenko, jejímž jediným "proviněním" bylo, že jako výraz nesouhlasu s barbarskou ruskou agresí na Ukrajinu nahradila cenovky v petrohradském supermarketu informacemi o probíhající válce a protiválečnými hesly. Za to jí teď hrozí až deset let vězení," dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Jan Kocourek, Tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme