Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že od zahájení leteckých útoků na pozice milicí YPG na severu Sýrie zneškodnilo téměř 500 údajných radikálů.

"Musíme pokračovat v operaci a vyčistit tyto oblasti od teroristů a teroristických organizací," řekl Çavuşoglu. Ankara považuje kurdské oddíly YPG působící na severu Sýrie za teroristickou organizaci. Podle ní mají tyto jednotky vazby na Stranu kurdských pracujících (PKK), která je na seznamu teroristických organizací USA i Evropské unie. Milice YPG dostávaly vojenskou pomoc od západních zemí při bojích proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Nová vojenská operace je podle šéfa turecké diplomacie výsledkem toho, že USA a Rusko nesplnily sliby dané Ankaře v roce 2019. "Zavázali se vytlačit teroristy dále na jih od našich hranic," uvedl Çavuşoglu. USA a Rusko tureckou vládu minulý týden vyzvaly ke zdrženlivosti a apelovaly na ni, aby nezvyšovala napětí v oblasti.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar dnes oznámil, že turecké letectvo při svých náletech zneškodnilo bezmála 500 kurdských bojovníků, které Ankara označuje za teroristy. Turecko tvrdí, že nová vlna leteckých útoků je reakcí na listopadový atentát v Istanbulu, při kterém zemřelo šest lidí, a že jedná v sebeobraně. V pondělí Ankara informovala, že turecká armáda potřebuje "několik málo dní", aby byla připravena na pozemní operaci na severu Sýrie.

Turecké úřady obvinily z přípravy istanbulského atentátu PKK a YPG. Podle nich obě organizace pomáhaly ženě, která je podezřelá z umístění bomby v centru největšího tureckého města. PKK a YPG to ale popřely.

Turecké úřady tvrdí, že chtějí v oblasti u svých hranic vytvořit bezpečný prostor pro návrat syrských uprchlíků žijících v Turecku do vlasti. Syřanů je v Turecku asi 3,6 milionu a v uplynulých měsících je kvůli klesajícímu výkonu tureckého hospodářství jejich přítomnost Turky vnímána čím dál více negativně. Ankara chce na vytvoření takzvané bezpečné zóny spolupracovat s Damaškem.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

USA a Rusko vyzvaly Turecko ke zdrženlivosti ohledně použití síly v Sýrii

Spojené státy se staví proti jakýmkoliv vojenským krokům, které by destabilizovaly situaci v Sýrii. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí v reakci na možné zahájení pozemní ofenzivy Turecka proti kurdským milicím v Sýrii. Obdobnou výzvu dnes učinila také Moskva, podle níž by Ankara měla projevit zdrženlivost k použití nadměrné vojenské síly v Sýrii, a zabránit tak zvýšení napětí. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Turecká armáda Kurdové

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy