Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Johannes Bö žlutý trikot udržel až do cíle. Mikyska poprvé bodoval

Ani tři chyby nezabránily tomu, aby Johannes Thingnes Bö poosmé v kariéře zvítězil ve finském Kontiolahti. Norský biatlonista podal na trati dlouhé 12,5 kilometru parádní běžecký výkon a udržel si žlutý trikot až do cíle. Po sobotním sprintu tak vítězí i v nedělní stíhačce. Druhé místo zopakoval i jeho krajan Sturla Holm Leagreid, naopak na bronz poskočil Francouz Emilien Jacquelin. Michal Krčmář si oproti sprintu polepšil o devět příček, Tomáš Mikyska si 32. místem připsal první body. Přímý přenos stíhacího závodu žen sledujte od 14:15 živě na programu ČT sport nebo Čt sport Plus.

Závěrečný závod první zastávky Světového poháru v nové sezoně měl jen jednoho krále. Johannes Thingnes Bö po sobotním sprintu běžečky předčil své soupeře i v nedělní stíhačce a ve finském Kontiolahti v čase 32:44.4 vyhrál již poosmé v kariéře.

Děvetadvacetiletý pětinásobný olympijský vítěz si dvěmi čistými položkami pomalu navyšoval svůj jedenáctisekundový náskok na druhého Sturla Holma Leagreida. Před střelbou vstoje Leagreid ztrácel na svého týmového kolegu přes 24 sekund. Oba ale na stojce jedenkrát chybovali, čehož využil francouzský reprezentant Emilien Jacquelin a na vedoucí muže se pomalu dotahoval.

Bö před závěrečnou položkou držel půlminutový náskok. Poslední rány však dvanáctinásobný světový šampion uspěchal a musel na dvě trestná kola. Leagreidovi se tak vyskytla příležitost zdramatizovat závěrečný finiš. Nor ale znovu nezastřílel čistě a Bö si tak do cíle dojel s pohodlným náskokem 19,2 sekundy pro letošní druhé zlato.

Poslední položka musela zamrzet i Francouze Emiliena Jacquelina, jenž všechny předchozí střelby zvládl bězproblémově. Po netrefené ráně Legreida mohl držitel malého křišťálového glóbusu z tého disciplíny zaútočit na druhé místo. Jacquelin si ale šance odstřelil dvěma nepovedenými ranami.

Češi si po sprintu polepšili

Výborný střelecký výkon ve stíhacím závodu předvedl Tomáš Mikyska. Na trestné kolo zavítal pouze po úvodní položce v leže a stojce. Ze 42. místa ze sprintu tak poskočil na 32. příčku a poprvé letos dvaadvacetiletý reprezentant zapsal ve Světovém poháru body. 

O devět příček si polepšil i Michal Krčmář, který však při poslední zastávce na střelnici minul dvakrát a nakonec do cíle dojel na 23. místě. "Michal jel velice svižně, tahal tam skupinku závodníků. Můžeme jen litovat zaváhání na stojkách. Jedna chyba by se ještě dala, ale v poslední položce dát za dvě už je velký masakr a nedalo se uvažovat nad posunem do předních pozic, kde mohl skončit," řekl po závodě trenér Michael Málek. Se třemi chybami závod dokončil čtyřiačtyřicátý Mikuláš Karlík.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) – stíhací závody:

Muži (12,5 km): 1. J. T. Bö 32:44,4 (3 trest. okruhy), 2. Laegreid (oba Nor.) -19,2 (2), 3. Jacquelin (Fr.) -47,3 (2), 4. Samuelsson (Švéd.) -1:12,7 (2), 5. Rees (Něm.) -1:20,7 (2), 6. Nelin (Švéd.) -1:32,0 (2), ...23. Krčmář -3:11,1 (3), 32. Mikyska -3:42,8 (2), 44. Karlík (všichni ČR) -4:27,5 (5).

Pořadí SP (po 3 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 209 bodů, 2. Laegreid 190, 3. Rees 155, 4. Samuelsson 145, 5. Zobel (Něm.) 126, 6. Hartweg (Švýc.) 124, ...20. Krčmář 55, 44. Štvrtecký (ČR) 14, 51. Mikyska 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články