Můj čas na kafíčko

8 potravin proti stresu a tísni

Co jíst, aby vám bylo lépe na těle i na duši?

Víte, že strava a psychická pohoda spolu úzce souvisejí? Když zařadíte do jídelníčku určitá jídla, prokazatelně ovlivníte svou náladu pozitivním směrem. Víte, která to jsou?

Na naše duševní zdraví má zásadní vliv náš střevní mikrobiom. Střeva totiž pracují jako strážci naší imunity a nervového systému. Propojení střev a imunity se sice zdá na první pohled zvláštní, avšak má logiku.

Často zapomínáme na to, že i střeva jsou sliznicí, stejně jako nos či ústa. Navíc takovou, která je s okolím ve styku nejvíce – díky potravě, kterou jíme několikrát denně. Kterými potravinami tedy svoji vnitřní pohodu podpoříte?

Luštěniny ovlivňují tvorbu hormonů dobré nálady.

1) Mléko

Už naše prababičky věděly, co umí sklenice mléka před spaním. Je v něm vápník, draslík a hořčík a právě ten je spojován se snižováním úzkostných stavů.

2) Kysané potraviny

Kvašené či kysané zelí, okurky či kimči obsahují důležitá probiotika pro náš zažívací trakt, ale uvolňují i trávicí enzymy, které ovlivňují chemické pochody v mozku. Díky nim se uvolňuje více serotoninu a dopaminu, které pozitivně ovlivňují náladu.

3) Luštěniny

Cizrna, čočka, fazole a hrách obsahují antioxidanty, vitamin B6 a hořčík. Jsou bohaté na aminokyseliny, základní stavební složku bílkovin, které mají přímý vliv na tvorbu hormonů pozitivně ovlivňujících naši psychiku, jako jsou dopamin nebo serotonin.

4) Mořské plody

Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na zdraví a náladu. Zařaďte proto do jídelníčku jednou, ale ideálně dvakrát týdně nejen mořské plody, ale také lososa, makrelu nebo sardinky.

5) Řecký jogurt

Obsahuje důležité minerály a pro zažívání potřebná probiotika, pomáhající proti stresu. Vybírejte ten, který má menší podíl tuku. K němu si dejte celozrnné pečivo, plné vlákniny, minerálů a vitaminů.

6) Avokádo

Exotické ovoce obsahuje hodně vlákniny a vitamin B6 a hořčík, jejichž kombinace podporuje produkci serotoninu v mozku. Ideální dávka je zhruba jedna třetina avokáda za den.

Kiwi je vitaminová bomba. Zastíní i citron.

7) Kiwi

Kombinace vitaminC a E a folátů snižuje oxidační stres, tedy poškození buněk vlivem volných radikálů. Kiwi podporuje i produkci serotoninu, spojovaného s libými pocity.

8) Dýňová semínka

Pouhých třicet gramů vám dá pětinu potřebné denní dávky hořčíku a draslíku, tedy látek spolehlivě zklidňujících nervy. Přidávejte je do hlavních jídel (můžete střídat s ořechy, arašídy, pistáciemi nebo kešu) nebo je zobejte u televize.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden