Putin na Kerčském mostě? Kreml se snaží držet prezidentovu image, věří politický geograf Romancov

Rusko v pondělí zaútočilo na Ukrajinu novou vlnou vzdušných útoků. Ukrajinská infrastruktura na severu země je v důsledku toho ochromena. „Rusové mají pravděpodobně pocit, že ukrajinští vojáci budou možná bojovat méně obětavě a statečně, když budou vědět, že jejich blízcí doma nemají světlo a vodu,“ odhaduje politický geograf Michael Romancov v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Praha/Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin při kontrole Kerčského mostu

Vladimir Putin při kontrole Kerčského mostu | Foto: Sputnik/Mikhail Metzel | Zdroj: Reuters

„Oč méně se totiž daří ruským ozbrojeným silám v boji proti ukrajinské armádě, o to více se snaží destabilizovat ukrajinské zázemí,“ soudí Romancov. Nejdůležitějšími terči jsou elektrárny a rozvodny elektrického proudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: politický geograf z Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov. Moderuje Zita Senková

Zatímco tyto útoky jsou určeny pro ukrajinské publikum, ruské úřady se zaměřují i na domácí. Právě Rusům byly určeny zprávy o údajné osobní kontrole Kerčského mostu prezidentem Vladimirem Putinem. „Opravdu se nedomnívám, že by tam ale Vladimir Putin byl osobně,“ odmítá to Romancov.

„Víme, že se Putin v posledních letech od veřejnosti izoluje. Když se na veřejnosti objeví, trvá to většinou jen několik málo hodin, než se podaří identifikovat lidi, kteří jsou kolem něj. A vždycky jde o dostatečně známé stejné tváře.“

Truchlící matky? Ne, osvědčené prominentky: média odhalila jména žen, které se setkaly s Putinem

Číst článek

Podle pondělních zpráv přejel Putin po opraveném Kerčském mostě ve voze značky Mercedes. Na videu zveřejněném ruskými médii je Putin za volantem osobního automobilu, kde ho z místa spolujezdce o stavu mostu informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Ze záběrů není přímo jasné, kudy auto jede.

Podle Romancova je velmi nepravděpodobné, ne-li vyloučené, že by Vladimir Putin reálně na Kerčském mostě byl. Signál, který tím Kreml vysílá, je ale podle něj zřejmý: Kreml pořád chce držet image Vladimira Putina z dob jeho premiérství.

„Z této doby pocházejí fotografie do půli těla svlečeného Putina jedoucího na koni, lovícího zvěř a učícího ptáky létat. A právě takový obraz má být replikován v médiích i teď,“ upozorňuje politický geograf.

„Tady je očividná snaha čelit Zelenskému. A ukázat ruskému publiku, že ten, kdo je v bunkru, je Zelenskyj. Zatímco Putin jezdí po Kerčském mostě.“

Romancov soudí, že jde o snahu ukázat Putina téměř v první linii. A hlavně vymezit se vůči ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

„Podle ruských propagandistů a ruských vládních médií je Zelenskyj zalezlý v bunkru. To samozřejmě není pravda. Tady je očividná snaha čelit Zelenskému. A ukázat ruskému publiku, že ten, kdo je v bunkru, je Zelenskyj. Zatímco Putin jezdí po Kerčském mostě.“

Naše zbraň? Pojištění lodí

V úterý začalo platit embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy a také cenový strop. K omezením se přidaly i další západní země.

Embargo na ruskou ropu schválila Unie už v létě, šest měsíců se měnila logistika, vysvětluje Bartuška

Číst článek

„Od roku 2014 víme, že pokud se Evropská unie dohodě na sankcích, tak to umí dodržovat. Teď se o to pokoušíme jakožto kolektivní Západ globálně. Uvidíme, jak to bude fungovat. Jedna věc je stanovit si finanční rámec a druhá věc je, jak donutit ostatní, aby to neporušovali,“ říká Romancov.

Lodě, které suroviny do Evropy vozí, musí být pojištěné – a většina světové námořní dopravy to má zasmluvněno u západních pojišťoven. „Myslím, že tohle je teď naší nejúčinnější zbraní,“ uzavírá politický geograf.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je výše v článku.

Zita Senková, opa, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme