Polský ministr obrany lituje, že Berlín nepošle Patrioty Ukrajině

foto Americký raketový systém Patriot. Patriot je vybavený střelami typu země-vzduch, jejichž úkolem je sestřelovat taktické rakety, střely s plochou dráhou letu a letadla. Ilustrační foto.

Varšava - Polský ministr obrany Mariusz Blazsczak lituje, že Německo nedodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot. Polsko bude nyní jednat s Německem o jejich rozmístění na svém území, uvedl Blaszczak na twitteru. To byl původní plán Berlína.

Německo nabídlo Varšavě systémy Patriot poté, co na východě Polska v listopadu dopadla zbloudilá raketa, kterou zřejmě vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Dva lidé tehdy zemřeli.

Blaszczak nejprve německou nabídku přijal, ale pak prohlásil, že pro Německo by bylo lepší dodávat systémy Patriot Ukrajině, která čelí ruským útokům na svou energetickou infrastrukturu. To však německá strana nechtěla. Berlín uvedl, že tyto systémy jsou nedílnou součástí protivzdušné obrany NATO a mohou být použity pouze na území aliance.

Blasczak dnes po jednání s německým ministerstvem obrany na Twitteru uvedl, že je "zklamán rozhodnutím odmítnout Ukrajině podporu".

"Nasazení Patriotů na západní Ukrajině by zvýšilo bezpečnost Ukrajinců a Poláků," řekl. Dodal, že nyní bude jednat s německou stranou o rozmístění systémů Patriot v Polsku.

Agentura AP poznamenala, že odmítnutí nabídky ze strany Polska po jejím původním přijetí nepřispělo k dobrým sousedským vztahům s Německem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď