Fiala: Do funkce poradce pro národní bezpečnost navrhnu Tomáše Pojara, je kompetentní a připravený

Premiér Petr Fiala (ODS) doporučí na funkci poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který je nyní poradcem premiéra pro zahraniční a bezpečnostní otázky. Předseda vlády to řekl ve středu v rozhovoru pro CNN Prima News. Vláda vznik postu poradce pro národní bezpečnost projedná na příštím jednání. Vytvoření funkce podle Fialy na středečním jednání doporučila Bezpečnostní rada státu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diplomata a bezpečnostní expert Tomáš Pojar

Tomáš Pojar | Foto: Jana Přinosilová

„Já vidím za sebe a budu navrhovat, jako skutečně kompetentního a mimořádně připraveného kandidáta pro tuto funkci, Tomáše Pojara,“ uvedl premiér. „Ale samozřejmě to projednám se svými partnery a bude to schvalovat vláda,“ dodal Fiala.

Bezpečnostní rada státu dnes jednomyslně doporučila vznik funkce národního bezpečnostního poradce.

Vládě doporučím na tuto pozici Tomáše Pojara.

21:52 – 07. 12. 2022

40 1424

Vznik funkce poradce pro národní bezpečnost je uveden v programovém prohlášení vlády. Při svém vzniku vládní koalice Spolu, Pirátů a STAN plánovala, že tento poradce bude koordinátorem ohledně hybridních hrozeb a dezinformací.

„Na Úřadu vlády tak vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám,“ píše se v programovém prohlášení.

Poradce premiéra Pojar: Stabilní Balkán znamená bezpečnější Evropu. Partnerství je v našem zájmu

Číst článek

„Bezpečnostní rada státu ve středu jednomyslně doporučila zřízení té funkce tak, jak jsme to navrhli,“ řekl Fiala. „Na příštím jednání vlády bude vláda schvalovat vytvoření této funkce,“ doplnil.

Osmačtyřicetiletý Pojar je od roku 2014 prorektorem soukromé vysoké školy CEVRO Institut, která je zaměřena mimo jiné právě na bezpečnostní otázky. V letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem neziskové organizace Člověk v tísni.

Následně pracoval jako poradce a náměstek pro bilaterální vztahy a později pro Evropskou unii a bezpečnost na ministerstvu zahraničí. V letech 2010 až 2014 byl velvyslancem v Izraeli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme