Pekarová Adamová: Propusťte Darju Losik!

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová apelovala v dopise svému běloruskému protějšku za propuštění Darji Losik. Ta byla zadržena kvůli podpoře svého manžela Ihara Losik, který je také běloruským vězněm svědomí. K dopisu, který byl odeslán v předvečer Dne lidských práv, se připojily i předsedkyně zákonodárných sborů Belgie, Kypru, Litvy, Polska a Slovinska.

9. 12. 2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová iniciovala sepsání dopisu adresovanému předsedovi Sněmovny reprezentantů Národního shromáždění Běloruské republiky Vladimiru Pavloviči Andrejčenkovi. V dopise, ke kterému se podpisy připojily též předsedkyně zákonodárných sborů Belgie, Kypru, Litvy, Polska a Slovinska, vyzívají k propuštění Darji Losik. Ta je manželkou politického vězně a spolupracovníka stanice Svobodná Evropa Ihara Losika. Je rovněž matkou jejich čtyřleté dcery Pauliny, která se tak stala prakticky sirotkem. Jediným proviněním Darji Losik přitom bylo, že se v rozhovoru pro polskou televizi zastávala svého neprávem vězněného manžela. Kvůli tomu jí teď hrozí obvinění z podpory extremistické činnosti.

Běloruské úřady nezajistily Darje Losik spravedlivý proces, na který má své nezadatelné právo. Důvody zadržení jsou navíc i po měsíci od jejího zatčení stále velmi nejasné. Taktéž informace o jejím aktuálním zdravotním stavu jsou pouze kusé.

„Jako zákonodárkyně demokratických zemí máme morální povinnost dbát na dodržování základních lidských práv. Zadržení Darji Losik demonstruje flagrantní porušení těchto práv. Požadujeme tedy její okamžité propuštění. Přistupujeme k vám nejen jako političky, ale také jako milující manželky, matky a dcery, které jsou s Darjou solidární," apelovala ve společném dopise předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Dopis byl odeslán v předvečer Mezinárodního dne lidských práv, který připadá na 10. prosince. Toho dne byla v roce 1948 Valným shromážděním OSN přijata Všeobecná deklarace lidských práv.

„Zaměření se na případ Darji Losikové neznamená, že přehlížíme osud dalších nezákonně zadržovaných osob a politických vězňů v Bělorusku. Jde ovšem o situaci její dcery, která si žádá zvýšenou pozornost," dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme