Poslanci budou řešit předčasné důchody či prodloužení ochrany ukrajinských uprchlíků

Sněmovna bude schvalovat na nadcházející řádné schůzi pravidla prodloužení dočasné ochrany uprchlíkům z Ukrajiny před ruskou vojenskou invazí. Měla by také rozhodnout o okruhu lidí, kteří budou moci odcházet od příštího roku předčasně do důchodu bez krácení penze. Schůze začne v úterý odpoledne a potrvá do pátku. Ve čtvrtek se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, na níž chce opoziční hnutí ANO projednat zvýšení rodičovského příspěvku a další sociální témata.

Dočasnou ochranu navrhla vláda prodloužit ukrajinským běžencům o rok do konce března 2024. Umožňuje jim přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce v ČR. Ukrajinci se podle předlohy budou muset elektronicky zaregistrovat a následně se ve stanoveném termínu dostavit na pracoviště ministerstva vnitra, na němž dostanou příslušný vízový štítek. Pokud by tak uprchlíci v určených lhůtách neučinili, o dočasnou ochranu by přišli. Pravidla by měla Sněmovna schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Možnost odcházet předčasně do důchodu bez krácení penze, a to až o pět let, mají nově získat podle vládní novely zdravotničtí záchranáři. Sněmovna předlohu znovu projedná potom, co senátoři navrhli připojit k záchranářům také podnikové hasiče. Senátoři poukazují na to, že podnikoví hasiči na rozdíl od republikových hasičů nemají stejně jako zdravotničtí záchranáři nárok na rentu a na výsluhy.

Součástí důchodové novely je také snížení penzí vybraným prominentům bývalého komunistickému režimu. Jejím dalším cílem je rozšíření nároku na příspěvek 500 korun k důchodu za vychované dítě.

Ve sněmovním finále je mimo jiné novela, která mění řízení Národní sportovní agentury. Agenturu, která rozděluje sportovní dotace, má vést tříčlenná rada v čele s předsedou. Na činnost by podle předlohy dohlížela desetičlenná dozorčí komise volená rovným dílem poslanci a senátory. Změny mají podle předkladatelů předlohy z řad poslanců koaličních stran a opozičního hnutí SPD zlepšit činnost agentury. Poslanci by měli schvalovat také například zákaz jednorázových nádob na fluorované skleníkové plyny, administrativní zjednodušení zadávání veřejných zakázek a novelu ke snazší výstavbě především malých fotovoltaických zdrojů elektřiny.

Podnět ke svolání mimořádné schůze Sněmovny k sociálním záležitostem ohlásilo hnutí ANO zhruba před týdnem potom, co je dolní komora odmítla projednat na minulé řádné schůzi. Poslanci opozičního ANO chtějí, aby dolní komora posoudila jejich návrh na zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku o třetinu na 400.000 korun. Žádají rovněž debatu o situaci na úřadech práce a o uvažovaném zvýšení horní hranice cen, které si mohou poskytovatelé účtovat za sociální služby.

Mimořádná schůze se nakonec nemusí uskutečnit, když Sněmovna neschválí návrh jejího programu. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro diskusi, byť omezenou. Vládní většina v dolní komoře dosud opozici konání žádné schůze svolané z jejího podnětu neumožnila.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna uprchlíci důchody

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 13 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy