Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Štafetu v Hochfilzenu ovládly Francouzky. Sedmé Češky spasila Davidová

Česká štafeta ve složení Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová skončila v Hochfilzenu se střeleckou bilancí 1+10 sedmá. Napínavý souboj o stupně vítězů zvládly nejlépe Francouzky díky skvělému závěru vedoucí ženy SP Julie Simonové.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy štafety žen na SP v Hochfilzenu

V Hochfilzenu se velmi přesně střílelo. Vítězné Francouzky ve složení Lou Jeannemotová, sestry Chevalierovy a Simonová vyhrály s pouhými čtyřmi dobíjeními, stejné statistiky zapsaly i třetí Italky a páté Norky. Elvira Öbergová obhajobu výhry pro Švédky ztratila na poslední položce a Simonovou už do cíle doběhnout nestihla.

Českou štafetu po pomalém úvodu zachránila brilantním výkonem na třetím úseku Markéta Davidová a do poslední položky byla šance zopakovat šesté místo z Kontiolahti. Lucie Charvátová si ale neodpustila jedno trestné kolo a finišovala až sedmá za Švýcarkami.

Co se dělo na trati?

V rakouském areálu bylo opět pod mrakem, oproti předešlým dnům ale na střelnici zlobil proměnlivý vítr. Také trať s čerstvým sněhem slibovala náročný závod. Čeští trenéři pro druhou štafetu sezony prohodili na prvních dvou úsecích Jessicu Jislovou a Terezu Voborníkovou, aby měla nejmladší členka sestavy výhodu kontaktu s ostatními závodnicemi.

Na ležce se téměř nechybovalo, a tak Voborníková po dvou opravách odjížděla až osmnáctá, výrazně ztrácela i běžecky. Hned zkraje závodu se tempa ujala Linn Perssonová ze Švédska a po dvou nulách předávala jako první. Dvaadvacetiletá Češka podržela štafetu čistou stojkou, ale Jislové přenechala těžký úkol – zkusit vylepšit 16. příčku a veliké manko 1 minuty a 22 vteřin.

Po druhé položce vleže posunula francouzskou štafetu do čela Anaïs Chevalierová-Bouchetová, vestoje ji ale v boji o vedení převálcovala Italka Dorothea Wiererová. Jislová musela nejdříve třikrát dobíjet dvě minely, na stojce si následně chuť spravila a polepšila Češkám na jedenácté místo, i když s více než dvouminutovou ztrátou na předávce.

„Trochu bylo blbé, že jsem jela sama. Byl to takový můj závod. Ležka mě hodně mrzí, točil se tam nepříjemně vítr. Stojka mi úplně sedla, moc jsem se s tím nemazala,“ zhodnotila svůj úsek Jislová.

Pro pátou ženu SP Markétu Davidovou byly jedinými běžeckými konkurentkami na třetím úseku Hanna Öbergová a Anamarija Lampičová. A právě ve společnosti Slovinky pokračovala česká jednička po jedné opravě vleže, zatímco v čele závodu jely nadále bezchybné Italky spolu s Francouzkami.

Davidová sice na trati na Lampičovou ztratila, vestoje ale zazářila položkou za 26 sekund. Finišmance Lucii Charvátové přepustila štafetu na krásném šestém místě se ztrátou 1:24 na Švédky, kterým prvenství vrátila po stojce Öbergová. "Myslím, že na stojce jsem měla štěstí, padaly mi tam kalibry. Na trati jsem chytla Anamariji Lampičovou, tak jsem byla ráda, že jsem měla někoho, s kým mohu jet," řekla Davidová.

Druhá ze švédských sester Elvira se pak nepopasovala s vedoucí ženou SP Julií Simonovou a dojela svému týmu pro stříbro za Francouzkami. Charvátová střílela pokaždé osamocena a vleže jí stačil jen jeden náboj navíc. Vestoje ale musela na trestné kolo a šestou příčku přepustila v cíli Švýcarkám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články