Krčmář si ve stíhačce polepšil a dojel na 12. přičce, ženy dotáhla k sedmému místu Davidová

Biatlonista Michal Krčmář se navzdory třem chybám na střelnici posunul ve stíhacím závodě na Světovém poháru v Hochfilzenu o tři místa na 12. příčku. Osmou pozici ze sprintu neudržel Jakub Štvrtecký, který musel na osm trestných kol a propadl se na konec třetí desítky. Ženská štafeta Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová skončila sedmá.

Aktualizováno Hochfilzen (Rakousko) (Aktualizováno: 15:35 11. 12. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Krčmář

Michal Krčmář | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Štafetu tentokrát rozbíhala Voborníková, která hned vleže dvakrát dobíjela a propadla se až na 18. místo. Vestoje sice nepotřebovala žádný náhradní náboj, ale v běhu ztratila na nejlepší téměř minutu a předávala šestnáctá s mankem 1:22 minuty.

Měla jsem skvělou startovní pozici, ke konci už mi docházely síly, říká bronzová medailistka Davidová

Číst článek

Jislová pak sice posunula Češky na 11. místo, ale manko narostlo na více než dvě minuty.

Medailistka z obou individuálních závodů v Hochfilzenu Davidová dobíjela jen jednou vleže, stáhla bezmála tři čtvrtě minuty a předávala Charvátové jako šestá. Česká finišmanka ale tuto příčku neudržela.

„Byla jsem nervózní. Čekala jsem na ty rány, ale zároveň jsem cítila, jak jsem se začala klepat. Šlo to asi udělat lépe, ve stojce bývám silnější,“ mrzelo Charvátovou v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

I po trestném kole na ni ztrácela jen pět sekund, ale v posledním kole na Švýcarku Lenu Häckiovou-Grossovou nestačila. Ve srovnání s prvním závodem v Kontiolahti si Češky o jednu příčku pohoršily.

„Myslím, že jsem měla trochu štěstí na střelnici ve stoje, nebyly to uplně hezké rány. Taky jsem měla štěstí v tom, že jsem před sebou pořád viděla Slovinku Anamariju Lampičovou a maličko jsem měla s kým jet,“ hodnotila Davidová.

Vítězství neobhájily Švédky, i když jejich finišmanka Elvira Öbergová přijela na poslední položku společně se Simonovou. Francouzka sestřelila terče za 18 sekund, zatímco Seveřanka musela jednou dobíjet. V posledním kole už Simonová náskok udržela.

Mužský závod

Stíhací závod vyhrál suverénně Nor Johannes Thingnes Bö, jenž v této sezoně v součtu se štafetami ovládl už šestý závod za sebou. Vyrovnal tak svůj rekord z roku 2019.

Krčmář po jedné chybě na úvodní položce klesl na 26. místo, ale pak se nulou vrátil na výchozí pozici. Po první střelbě vestoje musel na dvě trestná kola, což znamenalo další propad do třetí desítky, závěrečná nula znamenala posun na 15. místo.

V závěrečném kole předběhl tři soupeře a radoval se ze svého nejlepšího výsledku v sezoně.

Přesto litoval chyb na střelnici. „Samozřejmě mě to mrzí ta dvojka, to je v takové konkurenci prostě moc, pokud chcete být vepředu. Celkově na střelnici to bylo ode mě obrovsky upracované, vůbec tam není střelecká uvolněnost, nesedělo mi to a musím s tím něco ještě udělat,“ povzdechl si Krčmář po závode.

Štvrtecký na životní sprint nenavázal. Tentokrát neměl přesnou mušku, od začátku se propadal. Nakonec ho o jedno místo předstihl i reprezentační kolega Tomáš Mikyska, který startoval jako sedmatřicátý.

Ten své jediné dvě chyby udělal až při závěrečné položce. Mikuláš Karlík po sedmi trestných kolech zůstal na 57. příčce.

Král této sezony Bö využil náskok 43 sekund, který měl po sprintu. V čele ho nikdo neohrožoval a navzdory dvěma chybám vyhrál o bezmála 50 sekund před krajanem Sturlou Holmem Laegreidem. Pokračuje ve vítězné cestě, kterou odstartoval po 12. místě v úvodním vytrvalostním závodě v Kontiolahti.

SP v biatlonu v Hochfilzenu:

SP v biatlonu v Hochfilzenu:

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö 33:50,7 (2 tr. okruhy), 2. Laegreid (oba Nor.) -47,9 (2), 3. Jacquelin -1:13,9 (3), 4. Fillon Maillet (oba Fr.) -1:22,2 (1), 5. Hartweg (Švýc.) -1:35,5 (1), 6. Giacomel (It.) -1:42,8 (2), ...12. Krčmář -2:08,0 (3), 29. Mikyska -3:27,1 (2), 30. Štvrtecký -3:30,3 (8), 57. Karlík (všichni ČR) -6:41,0 (7).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 389, 2. Laegreid 325, 3. Jacquelin 253, 4. Samuelsson 199, 5. Ponsiluoma (oba Švéd.) 194, 6. Hartweg 189, ...18. Krčmář 110, 28. Štvrtecký 59, 42. Mikyska 25.

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, A. Chevalierová-Bouchetová, Ch. Chevalierová, Simonová) 1:12:17,6 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -9,5 (0+9), 3. Itálie (Passlerová, Wiererová, Comolaová, Vitozziová) -16,4 (0+4), 4. Německo -32,5 (0+5), 5. Norsko -1:03,7 (0+4), 6. Švýcarsko -2:15,4 (0+6), 7. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) -2:26,8 (1+10).

jsu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme