Senátorský klub ODS a TOP 09: EET zrušíme, hladomor na Ukrajině byl genocidou

14. 12. 2022

Senátoři dnes rozhodují o zrušení elektronické evidenci tržeb (EET), kterou zavedl tehdejší ministr Andrej Babiš. Neúspěšný experiment hnutí ANO má skončit 1. ledna 2023. Senátoři budou také hlasovat o usnesení, které připomíná hladomor na Ukrajině z let 1932 – 1933 a označuje jej za genocidu. Odpovědnost za tento hladomor, při kterém dle odhadů zemřelo 3,5 - 6 milionů obyvatel Ukrajiny má tehdejší politické vedení Sovětského svazu v čele s Josifem Stalinem.

„Je správné, že se EET ruší v té podobě, kterou zavedla vláda ANO a ČSSD. Pokud chce někdo dobrovolně využívat nějakou z předností tohoto systému, je to na úvaze jednotlivých podnikatelů. Obecně si však nemyslím, že je správné, pokud jsou všichni sledováni. Než podnikatelům házet klacky pod nohy, bychom jim měli věřit,“ uvádí předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Na dnešním jednání budeme schvalovat usnesení k připomenutí genocidy na Ukrajině v letech 1932 – 1933. Při tehdejším hladomoru zemřelo podle odhadů historiků 3,5 milionu až 6 milionů Ukrajinců. Tento hladomor však nevyvolala neúroda, ale politika špiček Sovětského svazu v čele se Stalinem. Ten zahájil v roce 1932 násilnou kolektivizaci venkova a do té doby soběstačným rolníkům sebral zabavil nejen mouku nebo hospodářská zvířata ale i osivo na následující rok. Tato historická událost je velmi podstatná, podle některých historiků šlo o cílenou snahu režimu zlikvidovat ukrajinské národnostní cítění,“ říká první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

„Je zcela na místě ji označit za genocidu, kterou smrt milionů občanů Ukrajiny byla. V současnosti jsme dnes a denně svědky zločinů proti lidskosti, které páchá na Ukrajině Putinův režim, je tedy podstatné se jasně vypořádat i s minulostí a nedávat prostor interpretacím ruských historiků, kteří tyto události léta vykládají úplně jiným způsobem,“ dodává Grulich.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme