EU pohrozila Twitteru sankcemi kvůli zablokování účtů novinářů

foto Ilustrační foto - Twitterový účet miliardáře Elona Muska.

Washington/Brusel/Berlín - Evropská unie pohrozila společnosti Twitter sankcemi kvůli tomu, že zablokovala několika novinářům účty na své sociální síti. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová označila krok firmy Elona Muska za znepokojivý. Tvrdě ho kritizuje také Německo, podle něhož není možné svobodu tisku libovolně zapínat a vypínat. Výhrady má i Británie.

Jourová na twitteru zprávy o "svévolném pozastavení" účtů novinářů označila za znepokojivé. Připomněla, že dodržování svobody médií vyžadují zákony sedmadvacítky, čehož by si měl být Musk vědom. "Existují červené linie. A brzy sankce," napsala také.

"Máme s tím problém," vzkázalo společnosti Twitter německé ministerstvo zahraničí a přidalo náhledy zablokovaných profilů některých novinářů. "Níže uvedení novináři nás ode dneška také nemohou sledovat, komentovat a kritizovat," doplnila německá diplomacie. Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová pak poznamenala, že Berlín se vzrůstající obavou sleduje, co se na twitteru děje a klade si otázku, jaké důsledky z toho vyvodit.

Britský ministerský předseda Rishi Sunak dal dnes skrze svého mluvčího najevo, že sociální sítě musí být schopné zajistit rovnováhu mezi ochranou jejich uživatelů a svobodou projevu. Podle chystaného britského zákona bude mít i twitter zakázané zablokovat uživatele, pokud neporuší pravidla této sociální sítě, připomněl.

Twitter zablokování účtů novinářů, kteří jsou mimo jiné redaktory deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN, zdůvodnil tím, že se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací. Mají být potrestáni zablokováním na sedm dní.

Musk, který firmu Twitter koupil na konci října za 44 miliard dolarů (téměř 1,1 bilionu Kč), se přitom označuje za absolutního zastánce svobody slova. I o twitteru tvrdil, že musí být svobodnější než dosud a jako jeden ze svých prvních kroků rozhodl o tom, že se na platformu může vrátit bývalý americký prezident Donald Trump i další kontroverzní politici.

Z obav, že by se na twitteru nyní mohlo objevovat více závadných příspěvků od uživatelů, protože je Musk nechce tolik regulovat, inzerci na této síti pozastavily koncern Volkswagen, automobilka General Motors nebo výrobce léků Pfizer. Výrazně její objem snížila i společnost Apple.

Twitter zablokoval účty prominentním novinářům, kteří informovali o Muskovi

Společnost Twitter zablokovala na své stejnojmenné sociální síti účty několika renomovaným novinářům, kteří se ve svých příspěvcích zabývali majitelem společnosti Elonem Muskem a při tom podle Twitteru porušovali nové smluvní podmínky. Mezi zablokovanými jsou mimo jiné redaktoři deníků The New York Times, The Washington Post či stanice CNN. Mluvčí Twitteru serveru The Verge sdělila, že pozastavení účtů souvisí s lokalizačními daty, která tito novináři o Muskovi sdíleli.

Zpráva o zablokování žurnalistů přichází poté, co Musk uvedl, že podnikne právní kroky proti 20letému vysokoškolákovi Jacku Sweeneymu, vlastníkovi twitterového účtu ElonJet, který sledoval pohyb Muskova soukromého letadla. Nyní již zablokovaný účet používal veřejně dostupné letové údaje a informoval o každém vzletu a přistání Muskova letadla. Musk tvrdí, že sdílení lokačních dat ohrožuje bezpečnost jeho rodiny.

"Je úplně v pořádku mě kritizovat od rána do večera, ale sdílet moji polohu v reálném čase a ohrožovat moji rodinu ne," napsal dnes na twitteru Musk. Dodal, že účty, které se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací, budou potrestány zablokováním na sedm dní.

Ředitelka oddělení důvěry a bezpečnosti Twitteru Ella Irwinová agentuře Reuters řekla, že Twitter manuálně prověřil všechny účty, které porušily nová pravidla platformy. "Chápu, že to může vypadat, že jsme se soustředili pouze na účty novinářů, ale naše pravidla jsme uplatnili stejnou měrou na všechny účty," řekla Irwinová.

Mezi zablokovanými žurnalisty je také reportér listu The Washington Post Drew Harwell. Šéfeditorka listu Sally Buzbeeová na twitteru vyzvala k obnově jeho účtu i účtů dalších novinářů.

"Pozastavení twitterového účtu Drewa Harwella odporuje tvrzení Elona Muska, že zamýšlí vést Twitter jako platformu oddanou principu svobody slova," napsala Buzbeeová. "Twitter na Harwella uvalil zákaz bez varování, procedury nebo vysvětlení poté, co Harwell zveřejňoval své precizní zprávy o Muskovi," dodala.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď