Severní Korea odpálila dvě balistické rakety středního doletu

foto Na televizní obrazovce umístěné na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o odpálení raket Severní koreou, 18. prosince 2022.

Soul/Tokio - Severní Korea odpálila směrem k východnímu pobřeží Korejského poloostrova dvě balistické rakety středního doletu. Uletěly asi 500 kilometrů, než dopadly do Japonského moře. Žádné škody nezpůsobily. S odvoláním na jihokorejskou armádu a japonskou vládu o tom dnes informují zahraniční tiskové agentury.

Komunistická země rakety odpálila v padesátiminutovém rozestupu ze severozápadu svého území. Rakety vystoupaly do maximální výšky 550 kilometrů, přeletěly KLDR a skončily v moři.

Japonsko test kritizovalo. Ohrožuje podle něj bezpečnost regionu a mezinárodního společenství.

Odpal přišel jen několik dní poté, co Severní Korea otestovala vysoce výkonný motor na tuhé palivo, který jí podle expertů umožní rychlejší a mobilnější odpalování balistických střel.

Severní Korea letos navzdory mezinárodním zákazům a sankcím uskutečnila bezprecedentní počet raketových testů, včetně testu mezikontinentální balistické rakety schopné zasáhnout pevninské Spojené státy. Někteří experti jsou přesvědčeni o tom, že Severní Korea rozšířený arzenál nakonec využije k tomu, aby se domáhala zmírnění sankcí a dalších ústupků ze strany Washingtonu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď