V Libyi potrestali trestem smrti bývalé členy Islámského státu

Soud v Libyi udělil trest smrti 17 bývalým členům teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří se podíleli na zabití 53 lidí v západolibyjském městě Sabráta. Uvedl to dnes podle agentury AP nejvyšší státní zástupce v Tripolisu. Dalších 16 ozbrojenců poslal soud do vězení, dva z nich na doživotí.

Ropná velmoc Libye se od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 potýká s nestabilitou. V současnosti zůstává i nadále rozdělená mezi dvě soupeřící vlády. V Tripolisu sídlí kabinet premiéra Abdal Hamída Dbaíby, který odmítl odstoupit poté, co se v Libyi loni neuskutečnily volby. Druhou administrativu vede z Benghází na východě premiér Fathí Bášágha.

Rozpolcenost libyjské vlády přispívá k rozsáhlému bezpráví, které umožnilo ozbrojeným skupinám nashromáždit moc a bohatství díky únosům a kontrole lukrativního obchodu s lidmi na libyjském území.

Dobře vyzbrojené Libyjské milice znemožnily Islámskému státu získat v zemi větší nadvládu. IS ale v roce 2014 dočasně ovládl město Darná na východě Libye a později se zmocnil také okolí Sabráty a pobřežní Syrty, kde byl letos v říjnu nalezen hromadný hrob se 42 těly.

U města Sabráta měl Islámský stát několik výcvikových táborů. V roce 2016 se v oblasti nacházelo na 700 bojovníků IS, z nichž většina pocházela z Tuniska. Téhož roku v březnu obsadili ozbrojenci IS bezpečnostní velitelství města a sťali 12 libyjských bezpečnostních úředníků a jejich těly pak zablokovali okolní silnice.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) soudy Libye

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy