Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Senzace v Halifaxu. Čeští junioři zmrazili Kanadu díky gólům výtečných beků

Kdo by si tento snový výsledek pomyslel před startem šampionátu. Čeští junioři poprvé v samostatné éře porazili Kanadu v základní hrací době. V Halifaxu si na domácí hokejisty po perfektním výkonu vyšlápli výsledkem 5:2. Obhájce zlata z Kanady sice poslal do vedení v přesilovce Shane Wright, ale pak se děly věci. Skóre otočili beci David Špaček a David Moravec. K nim se přidal třetí českou brankou v zápase další zadák do party Stanislav Svozil. Obránci se podíleli na čtyřech z pěti českých tref, asistenci si totiž zapsal i David Jiříček. Utkání s Rakouskem sledujte živě v noci na středu od 0:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Nevěřícné pohledy vycházejících hvězd a obou střelců javorových listů Connora Bedarda, kapitána Wrighta a fanoušků ve Scotiabank Centre. V tento večer bylo vzhledem k posledním vzájemným duelům vše naruby.

"Tohle je něco neskutečného," prohlásil kapitán českého mužstva Svozil. "Byl to pro nás první zápas turnaje a my jsme věděli, že k postupu do play-off potřebujeme dvě výhry. Je pěkné, že jednu už máme. Když jsme dali pátý gól, měli jsme pocit, že už máme zápas pod kontrolou. Jsou to pro nás ohromné tři body, ale čeká nás další zápas, který musíme vyhrát," dodal Svozil.

Čeští mladíci byli silní v osobních soubojích před brankou i u mantinelů. V pohybu se favoritům vyrovnali, využili jeho chyb v obraně a zaváháních brankáře Benjamina Gaudreau, který utkání nedochytal. Po trefách útočníků Jaroslava Chmelaře a Matouše Menšíka, kteří upravili ve druhé třetině skóre na 5:2, se do branky ve 29. minutě postavil Thomas Milič.

V utkání zářili čeští obránci. Kapitán Svozil nejdřív narýsoval přihrávku před prázdnou branku pro Špačka, poté 44 sekund po startu druhé třetiny sám přesnou ranou nad vyrážečku zvýšil už na 3:1. Stejnou bilanci 1+1 zapsal právě Špaček a k tomu ještě přidal několik důležitých defenzivních zákroků. Moravec se prosadil přesnou ranou od modré čáry a Jiříček vyzval zadovkou před branku ke skórování Chmelaře.

A zlomové momenty? Výborná práce realizačního týmu po úvodní trefě Wrighta. Tu druhou kanadskou z hole Brandta Clarka totiž v 15. minutě česká střídačka odvolala úspěšnou trenérskou výzvou. Radim Rulík s kolegy si všimli ofsajdu při přechodu do útočného pásma.

Pod tlak se domácí dostávali i svou přehnanou agresivitou, když Zachary Dean trefil ve 25. minutě Aleše Čecha. Za úder ramenem na hlavu vyfasoval trest ve hře. Přesně tyto situace vyvedly javorové listy z míry a čeští junioři trestali.

V neposlední řadě je nutné vyzdvihnout výkon českého brankáře Tomáše Suchánka. Stejně jako na srpnovém turnaji trápil kanadské střelce. Sice neměl 52 zákroků, tentokrát pochytal 36 střel, ale teď odešel z ledu jako vítěz.

"Odpracovali to lépe než my. Nelze brát žádný tým na lehkou váhu. A oni mají za sebou vážně dobrý zápas, zaslouží uznání," řekl kanadský útočník Brennan Othmann. "Pro nás je to ponaučení. Říká se, že buď vyhrajete, nebo se něčemu přiučíte. Tak dnes jsme se přiučili. Ale i když chcete vyhrát – tím spíš před tak skvělým publikem – byl to první den, nikoliv zápas o zlato. Příště musíme zareagovat a napravit to," doplnil Othmann.

Češi mohli se závěrečnou sirénou oslavit první triumf nad Kanadou od souboje v Malmö z 28. prosince 2013, kdy tým s Davidem Pastrňákem v sestavě zvítězil v základní skupině díky vítěznému zásahu Dominika Simona 5:4 po samostatných nájezdech. Jde zároveň o premiérové vítězství na MS v základní hrací době pro samostatné Česko.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě:

Skupina A (Halifax):

Kanada - Česko 2:5 (1:2, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. S. Wright (Zellweger, Guenther), 22. Bedard (S. Wright, Korchinski) - 18. D. Špaček (S. Svozil, Brabenec), 19. D. Moravec (Měchura, Marcel), 21. S. Svozil (D. Špaček, Šalé), 29. Chmelař (D. Jiříček), 29. Menšík (J. Kos, Suchánek). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Hronský - Konc (oba SR), Knox (Kan.). Vyloučení: 5:3, navíc Dean (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 10 030.

Sestavy:

Kanada: B. Gaudreau (29. Milic) - Zellweger, Del Mastro, Clarke, Hinds, Allan, Korchinski, Matier - Bedard, S. Wright, Othmann - Guenther, Stankoven, Fantilli - Dean, Gaucher, Roy - Ostapchuk, Bankier, Dach - Schaefer. Trenér: Dennis Williams.

Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Marcel, Měchura. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články