Východně od Korejského poloostrova spadla do moře balistická raketa, kterou odpálila Severní Korea

Severní Korea odpálila balistickou raketu do moře východně od Korejského poloostrova, oznámila v sobotu jihokorejská armáda. Tento krok přichází ani ne 24 hodin poté, co Severní Korea v sobotu vystřelila tři balistické rakety krátkého doletu. Nynější test byl podle agentur vlastně prvním v novém roce, protože v Asii již byla vzhledem k časovému posunu neděle, první den roku 2023.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongjang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varování před náletem na jihokorejský ostrov poté, co Severní Korea odpálila rakety

Varování před náletem na jihokorejský ostrov poté, co Severní Korea odpálila rakety | Zdroj: Reuters

Balistická raketa krátkého doletu byla odpálena kolem 02:50 místního času (18:50 SEČ) z okolí hlavního města Pchjongjangu, uvedl jihokorejský sbor náčelníků štábů.

Střela uletěla asi 400 kilometrů, než dopadla do moře, dodala jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na armádu.

Velitelství amerických sil pro oblast Indického a Tichého oceánu v prohlášení zdůraznilo destabilizující účinky severokorejského zbrojního programu, i kdy uvedlo, že vypálení rakety nepředstavovalo bezprostřední ohrožení amerického personálu nebo území či spojenců Washingtonu,

Japonský ministr obrany Jasukazu Hamada protestoval u Severní Koreje kvůli raketovému testu, uvedla agentura Kjódó.

Odpálení následuje po bezprecedentním počtu raketových testů provedených Severní Koreou v roce 2022, poznamenala agentura Reuters.

Pchjongjang pokračuje ve vývoji zbraní uprostřed spekulací, že by mohl podniknout v pořadí sedmou zkoušku jaderné zbraně.

KLDR v roce 2022 také obnovila testování mezikontinentálních balistických střel, poprvé od roku 2017, a úspěšně odpálila novou raketu Hwasong-17, o kterém se předpokládá, že by mohla zasáhnout Spojené státy.

Severokorejská agentura KCNA v sobotu uvedla, že jednání špiček komunistické strany o strategii pokračuje pátým dnem, přičemž se očekává, že zasedání bude pokračovat. Výsledky zasedání by mohly být známé již v neděli.

Napětí na Korejském poloostrově se v poslední době zvýšilo.

V pondělí jihokorejská armáda detekovala nad svým územím severokorejské drony, proti nimž vyslala stíhačky a bojové vrtulníky.

Severní Korea tímto způsobem narušila jihokorejský vzdušný prostor poprvé od roku 2017.

V pátek Jižní Korea provedla zkušení test rakety v souvislosti se svým úsilím umístit ve vesmíru zařízení, pomocí něhož by lépe monitorovala dění v KLDR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme