Orientační nabídka


Menu

Sociální sítě


Vyhledávání



Novoroční projev starosty města

PF 2023
 

 
 
Vážení spoluobčané,

před několika hodinami jsme si v našich rodinách připili perlivým šampaňským na přivítání nového roku a současně se rozloučili s rokem starým. Prvního ledna si připomínáme i Den vzniku nové České republiky, která prošla složitým politickým a ekonomickým vývojem.
Mnozí z nás oslavují tento přelom roku v kruhu nejbližších, jiní se snaží přivítat nový rok v proudu oslav a zábavy.

Milí spoluobčané,

ať už jste kdekoliv, dovolte mi říct pár krátkých slov.
Uplynulý rok byl rokem těžkým, ale i úspěšným. Úspěšným v tom, že se podařilo vybudovat nové centrální parkoviště za městským úřadem s kapacitou téměř 60 parkovacích míst a propojením na vlakovou zastávku. Nově jsme propojili místní části Krhov a Bzová bezpečnou betonovou cyklostezkou. V mateřských školkách a speciální škole jsme opravili kanalizaci a celkově zrekonstruovali sociální zařízení a vyměnili zdroje tepla. Nových střech se dočkala hasičárna v Krhově, hospoda v Přečkovicích, ale také pálenice se skautskou klubovnou, která byla na konci roku 2021 postižena požárem. Dnes již opět slouží svému účelu, včetně využívání nově vybavené skautské klubovny.

Pokračovali jsme také v obměně starých svítidel veřejného osvětlení za moderní a úsporné LED osvětlení, které přináší znatelnou úsporu elektrické energie. Město se díky velké podpory MPSV dočkalo nového moderního webu, mobilní aplikace a elektronické úřední desky. Opraveno bylo také rameno vysokozdvižné plošiny, kterou využívá naše zásahová jednotka. Podvozek bude repasován v tomto roce. Dále pokračovali práce na změně č.2 územního plánu města a komplexních pozemkových úpravách. Již jsem přesvědčen, že oba důležité dokumenty vstoupí v platnost do poloviny tohoto roku a budeme moci navázat tvorbou dokumentace k vytvoření lokality pro výstavbu nových rodinných a bytových domů.

Bojkovické farnosti jsme finančně pomohli s opravou střech na kostele sv. Vavřince.

Z hlediska přípravy nových projektů jsme dokončili projektové dokumentace na komplexní obměnu povrchů v Bezručově čtvrti, rozsáhlou revitalizaci sídliště Mánesova II, cyklostezku do Záhorovic, půdní vestavbu družin do ZŠ TGM a výletiště ve Bzové.

V únoru loňského roku došlo k bezprecedentnímu napadení suverénní Ukrajiny despotický vůdcem Ruska. Tento fakt odstartoval uprchlickou vlnu, která postihla celou Evropu a naše město nevyjímaje. Nicméně je nutné konstatovat, že jsme se s tímto vyrovnali se ctí, včetně následné materiální a finanční podpory. Válka však způsobila také spuštění sankčních opatření ze strany Evropské unie, které dramaticky začaly navyšovat ceny energií a paliv. Na tento fakt se průběžně připravuje i naše město. Ceny energií byly zafixovány do konce roku 2022. Od tohoto roku se musíme připravit na nárůst cen elektrické energie a plynu z dřívějších 10 mil. Kč na nepředstavitelných 25 mil. Kč. Navýšení o 15 mil. Kč bude mít samozřejmě vliv na dlouhodobě připravované investice, které budeme muset rozložit do více let. Doufám, že se nám to stejně jako dřívější komplikace s covidem podaří úspěšně zvládnout.

A co tedy z hlavních investic plánujeme?

Projekt komplexní obnovy povrchů v Bezručově čtvrti má již vydané stavební povolení, přidělenou dotaci 70 mil. Kč a v blízké době bude mít i vybraného dodavatele. Projekt plánujeme spustit v tomto roce s termínem dokončení 2024. Uvidíme, jak budeme úspěšní při podání žádosti o dotaci na revitalizaci sídliště Mánesova II. V případě kladného rozhodnutí, bychom tento projekt stejně jako půdní vestavbu v ZŠ TGM v tomto roce rádi spustili. Věřím, že do realizační fáze vstoupí i cyklostezka směrem do Záhorovic.

Určitě budeme pokračovat ve výměně svítidel veřejného osvětlení za LED svítidla. Poté již bude 95 % osvětlení nové, moderní a úsporné. Sociální služby města Bojkovice dostanou nové dva elektromobily, které budou využívány pro stále populárnější terénní práci. Nových povrchů by se měla dočkat komunikace od zvonice v Přečkovicích, Nábřeží Svobody a snad i komunikace od fotbalového hřiště v Krhově směrem na rozhlednu. Ve Bzové přibude nové výletiště na začátku místní části. Projekčně bychom chtěli dokončit projekty cyklostezky do Komně, revitalizaci tribuny na fotbalovém hřišti, zasíťování lokality Žleby a generální opravy ulice Husova a Černíkova.

To je jen stručný přehled investičních záměrů na tento rok. Jak jsem již předestřel, konkrétní realizace bude především záviset na celkové finanční situaci celé republiky, která se chtě nechtě promítá i do rozpočtu města Bojkovice.

Vážení spoluobčané,

závěrem mého proslovu vyslovím přání: zachovejme si slavnostní chvíle z vánočních i novoročních svátků po celý rok, važme si jeden druhého, mějme rádi naše Bojkovice, zachovejme si úctu jeden k druhému.
K tomu Vám všem přeji osobně a jménem pracovníků města hodně zdraví, štěstí, lásky, hodně trpělivosti při řešení osobních problémů a při každodenní práci.

Šťastný a úspěšný nový rok !

Petr Viceník, starosta města
 
Zodpovídá: Karolína Wernerová
Vytvořeno / změněno: 1.1.2023 / 1.1.2023
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > KULTURA > Zprávy
 

Kontakt

Město Bojkovice
Sušilova 952
687 71 Bojkovice

Tel.: 572 610 421

E-mail: mesto@bojkovice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém