Víkendovou návštěvnost lyžařských areálů nepříznivě ovlivnilo teplé počasí

Některé lyžařské areály v Česku kvůli teplému počasí začaly omezovat provoz. Přírodní sníh taje a technický není možné doplňovat, protože teploty se i v noci drží vysoko nad bodem mrazu. Mimo uměle zasněžené sjezdovky je na svazích tráva. Tratě pro běžkaře se tak neupravují.

V Krkonoších o silvestrovském víkendu lyžovaly tisíce lidí, fungování skiareálů provozovatelé omezí od pondělí. Třeba SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou sníží délku otevřených sjezdovek z 25 na 15 kilometrů a nasadí nižší ceny skipasů. V Malé Úpě budou otevřené dva kilometry sjezdovek místo dnešních téměř sedmi kilometrů. Některé sjezdovky a lanovky budou mimo provoz také ve Špindlerově Mlýně.

V Deštném v Orlických horách do odvolání zrušili večerní lyžování. "Rozhodli jsme se tak z důvodu zachování kvality sjezdovek pro další teplé dny," uvedli tamní vlekaři.

Podobné je to na Šumavě. V její západočeské části se lyžuje jen v oblasti Železné Rudy. V Kašperských horách a Nýrsku se vleky zastavily. Na Velkém Javoru za hranicemi v Bavorsku se lanovky zatím nerozjely.

Některé horské areály se uzavřely už na víkend v Olomouckém a Zlínském kraji, například menší střediska v Jeseníkách. "Návštěvnost byla nižší než v minulých letech touto dobou. Je to ovlivněno počasím, jelikož lidé nemají pocit, že je zima. A také tím, že 1. leden je pro většinu těch, kteří do Karlova přijeli slavit silvestra, dnem návratu," řekl dnes ČTK mluvčí jesenického lyžařského areálu Ski Aréna Karlov Boris Keka. Malý zájem lyžařů byl o víkendu také o sjezdovku v Hlubočkách nedaleko Olomouce.

Ještě dobré podmínky pro lyžování nabízejí podle provozovatelů velká zimní střediska v karlovarské části Krušných hor. Na svazích tam leží 20 až 50 centimetrů převážně umělého sněhu. Na Klínovci tak byly o víkendu v provozu dvě lanovky a tři sjezdovky o celkové délce pět kilometrů. "Za víkend k nám přijelo přes 2000 lyžařů," řekla mluvčí klínoveckého skiareálu Hana Hoffmannová. Sjezdovky byly otevřené také na Bublavě, od úterý se lyžuje na Plešivci.

Související

Více souvisejících

Olomoucký kraj Zlínský kraj Lyžování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy