Šance na postup do finále i vidina odplaty. Mladí hokejisté se na mistrovství světa utkají se Švédskem

Čeští hokejisté do 20 let se v semifinále mistrovství světa utkají se Švédskem. Národní tým zatím na šampionátu prohrál jen jednou v základní skupině, kdy nestačil v prodloužení právě na Švédy. Nyní musí k prvnímu postupu do finále od roku 2001 svému soupeři porážku vrátit.

Halifax (Kanada) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté slaví vstřelenou branku proti Švýcarsku

Čeští hokejisté slaví vstřelenou branku proti Švýcarsku | Zdroj: Profimedia

Ludwig Jansen rozhodl o výhře Švédů v základní skupině až v prodloužení, a Češi tak poprvé na turnaji museli kousat porážku. Neměli se ale vůbec za co stydět, protože hráli výborně a za výkon je pochválil i trenér české dvacítky Radim Rulík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté do 20 let mohou Švédům oplatit jedinou porážku, kterou na turnaji v Halifaxu utrpěli

„Myslím si, že tam byly krásné situace, bylo to hokejové, výkon nebyl vůbec špatný. Musíme ale samozřejmě respektovat sílu soupeře. Švédi jsou silný tým a já nepamatuji zápas, kdy jsme je takhle tlačili,“ hledal pozitiva český kouč.

Sice se prohrálo, ale ve skupině to ještě zas tak moc nevadilo. Navíc když Češi pak suverénně porazili Německo a po základní části skončili vůbec jako nejlepší tým ze všech.

V semifinále ale šance na reparát prostě není. Pokud ale Češi budou hrát s takovou odvahou a sebevědomím jako první vzájemný zápas, od prvního střídání budou Švédy přehrávat, budou aktivní a všude rychleji, mají šanci na úspěch.

„V zápase bylo hodně pozitiv. Energie a výkon v první a třetí třetině, to bylo výborné. Pro nás je každý zápas ponaučením a v tomto případě bylo těch ponaučení docela dost,“ říká Rulík.

Česko – Švýcarsko 9:1. Čeští junioři přehráli Švýcary rozdílem třídy a na mistrovství si zahrají o medaile

Číst článek

Odplata neoblíbenému soupeři

Reprezentace má navíc na Švédy „pifku“. Na juniorských MS prohráli Češi se Seveřany třináctkrát v řadě a většina hráčů týmu ještě pamatuje na letní šampionát v Edmontonu, kde Švédům podlehli v souboji o bronz po sporné inkasované brance. 

„Celé mužstvo má ohromnou motivaci, hlavně hráči. V Edmontonu nám dali po faulu na buly rozdílový gól. To jsou věci, které si pamatujeme a chceme, abychom to otočili,“ řekl Rulík.

Možná ale více než Češi by se z prvního vzájemného utkání měl ponaučit jejich dnešní soupeř, protože z českých juniorů jde podle bývalého hokejisty Martina Procházky až strach.

„Z nikoho si nesednou na zadek. Ať to bylo proti Kanadě, nebo Švédsku, hráli otevřený hokej, a dokonce soupeře přehrávali. Není to na náhodu, od brankáře po útok má tým obrovskou sílu, ale převážně obránci udělali za poslední roky obrovský pokrok. Nejsem si úplně jistý, jak se teď cítí před semifinále Švédi, myslím, že mají z našeho týmu obrovský respekt,“ řekl olympijský vítěz z Nagana ve vysílání Radiožurnálu.

Utkání začne ve 20.30, jeho průběh můžete sledovat na serveru iROZHLAS.cz v online reportáži. Radiožurnál Sport bude o zápase informovat v pravidelných vstupech.

Mikuláš Jáša, František Typovský, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme