Bašta černým koněm voleb nebude. Babiš je v druhém kole outsider, říká šéf agentury STEM

Prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta sice co se týče preferencí roste, ale nebude žádným černým koněm voleb. Nemá šanci postoupit do druhého kola, míní ředitel agentury STEM Martin Buchtík. V pořadu Partie PLUS podotkl, že expremiér Andrej Babiš (ANO) bude ve finálním duelu o Pražský hrad spíše outsiderem, náskok generála Petra Pavla ani ekonomky Danuše Nerudové nejspíše nedožene. Vyplývá to i z průzkumu, který agentura STEM zpracovala exkluzivně pro CNN Prima NEWS.

Šéf SPD Tomio Okamura již několikrát vyzval Babiše, aby odstoupil ve prospěch Jaroslava Bašty. Stejný apel zopakoval i v nedělní Partii Terezie Tománkové a odkazoval se nejen na volební model agentury STEM, ale také na vlastní „interní průzkumy“.

Ačkoliv Buchtík uznal, že se Bašta v posledním měsíci dočkal poměrně výrazného zisku v preferencích, ani to podle něj nestačí, aby se nominant SPD dostal do závěru boje o Hrad. „V podstatě zdvojnásobil volební zisk. Ale nemůže být černým koněm těchto voleb v tom smyslu, že by měl šanci postoupit do druhého kola. To určitě ne,“ řekl v Partii PLUS.

Rychlejší růst podpory si Buchtík vysvětluje dvěma faktory. „Typický volič Bašty by sám o sobě řekl, že má na starosti důležitější věci než se každý den koukat na televizi a sledovat, co v té žvanírně je. Teprve teď se začíná věnovat tomu, koho bude volit,“ uvedl šéf agentury STEM jeden z důvodů.

Ve stejnou chvíli se tým Jaroslava Bašty a SPD aktivoval a začal investovat více peněz do předvolební kampaně. „Vidíme to v monitoringu médií nebo sociálních sítí. Oproti tomu, co měl před měsícem a půl, roste. Peníze jsou tam vidět,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Taktéž zcela odmítl Okamurovo tvrzení, že by si Bašta vedl ve druhém kole lépe než Babiš. „Zcela jistě můžeme říct, že by si nevedl lépe. Má ještě větší nepřijatelnost u voličů než Babiš,“ potvrdil Buchtík.

Babiš? Outsider druhého kola voleb

Výsledky exkluzivního průzkumu rovněž ukázaly, že každý čtvrtý volič nemá zcela jasno, komu dá svůj hlas. Pakliže by došlo k duelu mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou, sehrají nerozhodní voliči zcela zásadní roli – oba kandidáti vládní pětikoalice mají podle volebního modelu prakticky stejnou šanci stát se novou hlavou státu.

„Rozdíly jsou relativně malé. Do dvou procent je z našeho pohledu na úrovni statistické chyby,“ vysvětlil Buchtík aktuální situaci před prezidentskými volbami. Očekává, že se podporovatelé budou v posledním týdnu přelévat ze strany na stranu, o svém favoritovi pak nejspíše rozhodnou až na poslední chvíli. Jak Pavel, tak Nerudová byli střídavě v defenzívě. „Jde o každých deset tisíc hlasů,“ zdůraznil ve vysílání.

Andreje Babiše Buchtík označil za outsidera druhého kola navzdory tomu, že jeho volební tým zpravidla umí závěry kampaní na výbornou. „Nicméně ta ztráta – a náš model je přísný vůči jeho soupeřům – je taková, že ji už nedokáže stáhnout,“ domnívá se  Buchtík.

Tagy: