Rusové zahájili masivní útok na Soledar, hlásí Kyjev. Bachmutu hrozí obklíčení

Ruské síly podle Kyjeva zahájily mohutný útok na město Soledar, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu Bachmutu. Ukrajinci nadále odráží ruské útoky na Avdijivku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení.

Soledar je jedním z doněckých měst, které již dlouhou dobu čelí četným ruským vojenským útokům. Nyní Kyjev oznámil, že ruské síly zahájily další mohutný úder na toto město.

Rusové se postupně snaží obklíčit Bachmut. K tomu potřebují dobýt právě i nedaleký Soledar, který obklopuje Bachmut ze severovýchodní strany. Soledar představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu zničeného Bachmutu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení. Ocenil také podporu Ukrajiny během českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Ruské úřady začaly trestně stíhat kritiky války proti Ukrajině – populárního herce Artura Smoljaninova a podporovatele ruské opozice, filantropa Borise Zimina. Ten v roce 2020 zaplatil přepravu opozičního vůdce Alexeje Navalného ze Sibiře do Berlína, kde se vyléčil z otravy bojovou látkou novičok.

Tagy: