Znečištění z plynových sporáků může za výskyt astmatu u dětí, zjistili vědci

Asi každý osmý případ astmatu u dětí ve Spojených státech je vyvolaný znečištěním ovzduší z plynových sporáků, tvrdí výzkum, o němž informuje britský list The Guardian. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podle deníku zvažuje, že prodej plynových sporáků omezí, nebo dokonce zcela zakáže. Nyní na nich vaří zhruba třetina amerických domácností.

Výzkumy opakovaně ukázaly, že emise toxických chemikálií a karcinogenů z plynových sporáků mohou uvnitř domovů vytvářet znečištění několikanásobně horší než to venkovní ze silničního provozu nebo těžkého průmyslu.

Nová studie, na níž se podíleli odborníci ze Spojených států a Austrálie, pak tvrdí, že znečištění z plynových sporáků je zodpovědné za astma u dětí v USA ve 12,7 procenta případů. To je podle Brady Sealsové, která se na výzkumu podílela, podobně vysoké procento, jaké způsobí kouření nejbližších příbuzných.

"Věděli jsme, že to je problém, ale nevěděli jsme, jak velký. Tato studie ukazuje, že kdybychom se zbavili plynových sporáků, předešli bychom 12,7 procenta dětských případů astmatu, což by, myslím, většina lidí ráda udělala," míní Sealsová.

Ve Spojených státech má astma si pět milionů dětí. Zhruba 625.000 z nich by problémy s dýcháním mohlo trpět právě kvůli plynovým sporákům.

Související

Václava Bártů Rozhovor

Nezneklidňujme lidi stávající situací, jinak přestanou chodit k lékařům, říká pro EZ pneumoložka Bártů

ROZHOVOR - Uvažuje racionálně a odmítá národ strašit, byť jen za středu onemocnělo koronavirem 2139 pacientů. Vedoucí lékařka plicního oddělení společnosti Medicon Václava Bártů se vymezuje proti statistikám, že do měsíce může být v republice denně až šestnáct tisíc nakažených lidí covidem-19. „Šířením podobných zpráv naháníme strach lidem, kteří mají úzkostlivé stavy a na základě těchto zvěstí propadají panice, nechodí k lékařům a kvůli zanedbání péče mohou třeba i zemřít,“ říká pro EuroZprávy.cz odbornice na onemocnění dýchacích cest. Členka České pneumoftizeologické společnosti v rozhovoru mimo jiné připouští, že nošení roušek může astmatikům činit problémy. „Některým způsobují dechový diskomfort,“ tvrdí docentka Bártů.

Více souvisejících

astma Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy