Počet kybernetických incidentů v prosinci klesl

Počet kybernetických incidentů byl podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) v prosinci podprůměrný, úřad jich eviduje devět. V předchozích měsících jich bylo naopak nadprůměrné množství, v listopadu 15, v říjnu 19. Prosinec se také stal jediným měsícem roku 2022, kdy úřad neevidoval významný ani velmi významný kybernetický incident. Úřad statistiku zveřejnil na webu.

"Prosinec se podobně jako listopad vyznačoval poklesem kybernetických bezpečnostních incidentů. V závěru roku se tak počet incidentů dostal na podprůměrné hodnoty, přičemž prosinec se dokonce stal měsícem s třetím nejnižším počtem incidentů za rok 2022," uvedl úřad.

V prosinci převážily incidenty, které hlásily takzvané povinné osoby podle zákona o kybernetické bezpečnosti. "Oběťmi se staly subjekty ze sektorů veřejné správy, zdravotnictví, digitálních služeb a energetiky. Nejpočetnějším typem incidentu se poprvé za rok 2022 stala kategorie škodlivý kód," uvedl úřad. Obvykle dominují takzvané DDoS útoky, kdy počítače ovládané hackery velkým počtem dotazů zahltí napadený server, a tím ho vyřadí z provozu. Patří k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s fyzickým konfliktem na Ukrajině.

Stejně jako v listopadu se také v prosinci staly dva incidenty, které se týkaly informační bezpečnosti. Zatímco za jedním z nich stála chyba systému, příčinou vzniku druhého incidentu bylo podle úřadu selhání lidského faktoru.

Rekordní co do počtu kybernetických incidentů byl loni duben, NÚKIB jich v tomto měsíci evidoval 20. Například v červnu jich evidoval 12, v červenci a srpnu jen jednotlivé případy, v září deset.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Princezna Kate řekla pravdu o nemoci kvůli hackerům, tvrdí expertka

Zítra uplyne přesně měsíc od chvíle, kdy princezna Kate oznámila světu, že u ní lékaři odhalili rakovinu. Stalo se tak po mnoha spekulacích. Podle české odbornice na britskou královskou rodinu by si manželka následníka trůnu nechala pravdu pro sebe, kdyby ji k reakci nedonutily okolnosti. 

Více souvisejících

Hackeři Kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy