Polovina ředitelů českých firem počítá i letos s dvoucifernou inflací

Polovina šéfů českých firem počítá i letos s dvoucifernou inflací. Na 80 procent generálních ředitelů zároveň očekává, že jim letos porostou vstupní náklady, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti PwC CEO Survey mezi více než 200 řediteli tuzemských podniků. Meziroční míra inflace ke konci listopadu dosáhla 16,2 procenta, loňský růst cen se tak pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Údaje o prosincové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu.

"Ředitelé dobře znají situaci ve svých firmách, realita tak předbíhá statistiku. I proto lze očekávat, že ani v letošním roce nebude inflace rychle klesat. Firmy se budou vypořádávat především s drahými energiemi, byť jim částečně uleví zastropování cen. I v roce 2023 budou ale energie hlavním motorem růstu cen," uvedla partnerka PwC pro finanční rizika a kapitálové trhy Olga Cilečková.

Inflaci mezi 11 a 15 procenty předpokládá podle průzkumu v letošním roce 35 procent generálních ředitelů, 12 procent sází na zvyšování cen mezi 16 a 20 procenty, tři procenta manažerů dokonce nevylučuje průměrnou míru inflace nad 20 procenty.

Ani další část generálních ředitelů nevěří v rychlý návrat inflace k dvouprocentnímu cíli České národní banky. Podle 48 procent dotázaných se inflace bude pohybovat mezi šesti až deseti procenty, tři procenta šéfů firem věří v pokles inflace do rozmezí tři až pět procent. V dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB nevěří nikdo.

Hlavním motorem růstu cen budou i nadále rostoucí náklady ve výrobě, osm z deseti manažerů totiž očekává letos další růst cen vstupů. Pro 15 procent firem zůstanou náklady na úrovni loňského roku, pět procent počítá s poklesem cen. K výraznému zdražování přitom došlo už loni, polovina generálních ředitelů připouští, že ceny svých výrobků a služeb zvýšila jejich firma o více než deset procent, ve třetině rostly tempem přes 15 procent, uvádí průzkum.

"Loni na české firmy především naplno dopadly rostoucí ceny surovin a energií. Sotva se firmy i celá ekonomika začaly vzpamatovávat z postcovidového šoku, přišla válka na Ukrajině. K pomalé obnově dodavatelsko-odběratelských řetězců a nedostatku některých surovin se tak přidal cenový šok v oblasti energií," připomněla Cilečková.

Vysokou inflaci předpokládali šéfové firem už pro loňský rok v průzkumu pořádaném na konci roku 2021. Aniž by tehdy tušili začátek války, tak nadpoloviční většina manažerů očekávala růst inflace přes pět procent, válka toto tempo výrazně urychlila.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy inflace

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 31 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy