V americkém Kongresu vznikl výbor, který se bude zabývat hrozbami ze strany Číny

Americký Kongres se chce více než dosud zabývat možným ohrožením Spojených států ze strany komunistické Číny. Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila vznik nového výboru, který se bude věnovat výlučně této problematice. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Pro zřízení výboru zvedlo v úterý ruku 365 kongresmanů jak z Republikánské, tak Demokratické strany. Proti jich bylo 65. Členové budou mít v popisu práce řešit "strategické výzvy plynoucí z Komunistické strany Číny".

Poslanci ustanovením výboru reagovali na čím dál silnější vnímání Číny jako hrozby pro Spojené státy, píše DPA. V říjnové národně-bezpečnostní strategii vypracované administrativou prezidenta Joea Bidena je Čína označena za "nejvýznamnější geopolitickou výzvu, které Amerika čelí". Čína je podle strategie rovněž jediným konkurentem USA, který má vůli a stále více i ekonomické, diplomatické, vojenské a technologické schopnosti změnit mezinárodní řád.

"Nebezpečí, které představuje naše závislost na Číně, je fatální," zdůvodnil potřebu takového výboru nový předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy. Podle šéfa výboru, kterým je republikán Mike Gallagher, bude orgán především hledat možnosti, jak "čelit agresi Komunistické strany Číny".

Po ruské invazi na Ukrajinu a čínském potlačení prodemokratického hnutí v Hongkongu rostou v USA obavy z vojenské konfrontace s Čínou kvůli Tchaj-wanu. Situaci vyhrotila srpnová návštěva McCarthyho předchůdkyně v úřadu, demokratky Nancy Pelosiové, na Tchaj-wanu. Peking v reakci na to zahájil rozsáhlé vojenské manévry a udržuje vojenský tlak na ostrov zvýšeným nasazením válečných lodí a letadel v Tchajwanském průlivu.

Čínské vedení považuje Tchaj-wan za součást Číny a hrozí, že se ho zmocní i silou. Americký prezident Biden přislíbil v případě čínského útoku vojenskou podporu Tchaj-wanu, včetně vyslání amerických vojáků.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 
Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

Více souvisejících

Kongres USA Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy