Babiš čelil v debatě dotazům na covid, Nerudová na tituly a Pavel na KSČ

foto Předvolební debata TV Nova, které se 12. ledna 2023 v druhé části zúčastnili (zleva) Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. 

Praha - Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se v prezidentské debatě v televizi Nova dostal do defenzivy kvůli své činnosti při epidemii covidu-19 či vyšetřování ve Francii. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová naopak čelila otázkám na nezkušenost ve veřejném prostoru či kauzu "rychlotitulů" a plagiátů závěrečných prací studentů univerzity a bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel musel obhajovat své někdejší členství v KSČ. Jediná debata, které se v předvolebním období účastnil Babiš, trvala nakonec 111 místo avizovaných 90 minut.

Babiš čelil dotazům na svůj premiérský podíl na ekonomických problémech i úmrtích lidí v prvních dvou letech epidemie covidu-19. Pavel popsal Babišovo počínání jako chaos. "Chaotické bylo řízení i komunikace k veřejnosti," řekl. Nerudová uvedla, že krizový manažer by měl situace řešit, ne je vyvolávat. "Polovina ekonomického propadu byla způsobena chaosem," řekla. Podle Babiše však na epidemii nebyl nikdo na světě připraven, sám se řídil doporučeními odborníků a úmrtí ho mrzí.

V defenzivě byl Babiš i při dotazech na předběžné vyšetřování možných daňových úniků ve Francii. "Nevím o žádném vyšetřování, nikdo mě nekontaktoval," řekl. Komentovat nechtěl prohlášení místopředsedy ANO a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který tento týden řekl serveru Seznam Zprávy, že nebude volit Babiše, ale Pavla.

Nerudová se naopak musela bránit výtkám, jak dosud komentovala kauzu, že za jejího působení coby rektorky studenti za finanční úplatu získávali tituly za neúměrně krátkou dobu. Nerudová tvrdí, že o těchto praktikách nevěděla. Dnes zdůraznila, že univerzitu řídila v náročném covidovém období. "Jsem rád, že paní Nerudová potvrdila, že covid-19 byl pro nás velice náročný," kontroval Babiš.

Pavel zase musel obhajovat své někdejší členství v komunistické straně, do které vstoupil jako čtyřiadvacetiletý v roce 1985. Uvedl, že to není žádným tajemstvím. "Nikdy jsem ji nezastíral, hovořil jsem o tom otevřeně," řekl s tím, že zveřejnil všechny dokumenty.

Kandidáti museli v dnešním přenosu vysvětlit vlastní volební hesla, televize do debaty zařadila i hodnocení kandidátů jejich partnery. Uchazeče o funkci prezidenta také nechala zvolit ze sady slov ty nejdůležitější hodnoty. Babiš vybral svobodu, solidaritu, bezpečnost, Nerudová svobodu, rovnost a prosperitu, Pavel svobodu, solidaritu a řád a pořádek. Trojice rovněž přibližovala svůj postoj k amnestii či milostem, ale také odpovídala na dotazy dětí.

Diskuse se týkala i prezidentských priorit, diplomacie, pomoci Ukrajině či činnosti České národní banky. Nerudová vyčetla Babišovi, že proti zájmům občanů prosazuje nízké úrokové sazby, protože prospívají firmám z holdingu Agrofert z jeho svěřenského fondu. "Stovky milionů občanů v eurozóně mají úrok 1,75 procenta, naše firmy a občané mají sedm procent, já myslím, že to pochopí všichni i na základce," reagoval Babiš.

Při debatě to nejvíc jiskřilo mezi Babišem a Pavlem. Bývalý premiér vyčítal Pavlovi, že poslední roky nic nedělal pro lidi a pouze se připravoval na kandidaturu. Pavel kritizoval například Babišův populismus, dokáže si podle něj připsat zásluhu i za "východ slunce". Nerudová dvojici vybízela, aby nechala osobních půtek a dostalo se na diskusi o budoucnosti ČR.

Volební on-line přenos:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď