Průvodce prezidentskými volbami 2023: praktické informace pro první kolo

Průvodce prezidentskými volbami 2023: vše, co byste měli vědět

Průvodce prezidentskými volbami 2023: vše, co byste měli vědět Zdroj: Profimedia

Petr Pavel a Danuše Nerudová
Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta
3
Fotogalerie

Vše, co potřebujete vědět o prezidentských volbách na jednom místě. Kdo může volit, kam se vydat k volbám, termín a čas voleb, jak správně hlasovat, přehled kandidátů a jejich názorů, online přenos z průběhu voleb a výsledky prezidentské volby 2023. 

Kdo může volit prezidenta?

Volit prezidenta může každý občan České republiky, kterému už bylo osmnáct let. 

Kdy jít k volbám? Otevírací doba volebních místností v Česku

Termíny pro první kolo prezidentských voleb jsou pátek 13. ledna od 14.00 do 22.00 a v sobotu 14. ledna od 8.00 do 14.00.

Termíny pro případné druhé kolo prezidentských voleb jsou v pátek 27. ledna od 14.00 do 22.00 a v sobotu 28. ledna 2023 od 8.00 do 14.00.

Bude se konat druhé kolo?

Pravděpodobně ano. Druhé kolo by se nekonalo, pokud by některý z kandidátů v prvním kole nasbíral přes padesát procent hlasů.

Pokud se tak nestane, koná se 14 dní po prvním kole prezidentských voleb kolo druhé. Do něj postupuje kandidát, který získal nejvíce hlasů, a spolu s ním druhý v pořadí. Prezidentem se stává ten z nich, který získá více hlasů.

V případě, že jeden z postupujících kandidátů před druhým kolem kandidaturu vzdá nebo zemře, ztratí právo být volen a ve druhém kole jej nahradí třetí v pořadí z prvního kola.

Kde se volí prezident? Jak najdete volební místnost?

I v prezidentských volbách voliči hlasují ve volebních okrscích. Pro každý okrsek je vyhrazena jedna volební místnost, na kterou připadá zhruba tisícovka voličů. Za stanovení volebních okrsků jsou v obcích a městech zodpovědní starostové.

Adresu volební místnosti zveřejnili starostové obvyklým způsobem – vývěskou na obecním úřadu, webové stránce obce apod. Mělo se tak stát nejpozději 15 dnů před začátkem voleb. V zahraničí zjistíte informace o místě a době konání voleb od zastupitelských úřadů Česka. Adresa volební místnosti bývá rovněž vyznačena i přímo na obálkách s volebními lístky, které voliči měli obdržet poštou na adrese svého trvalého bydliště.

Pokud jste si včas zažádali o voličský průkaz, můžete volit v jakékoliv volební místnosti na území Česka nebo v zahraničí.

Na co nezapomenout a jak správně odvolit?

Jak volit? Po vstupu do volební místnosti musíte prokázat totožnost a státní občanství ČR. K tomu slouží platný občanský průkaz, cestovní pas, diplomatický nebo služební pas ČR či cestovní průkaz.

Po kontrole dokumentu si volební komise zaznamená vaši účast. Poté od ní dostanete prázdnou obálku opatřenou úředním razítkem. Volební lístky by vám měly přijít poštou na adresu vašeho trvalého bydliště. Pokud volební lístky nemáte, dostanete novou sadu ve volební místnosti. Ve druhém kole volební lístky poštou nechodí, každý volič je obdrží až přímo ve volební místnosti.

S úřední obálkou a volebními lístky se odeberete za plentu do prostoru určeného pro výběr volebního lístku. Hlasujete tajně. Do úřední obálky vložíte jeden hlasovací lístek kandidáta, pro něhož jste se rozhodli hlasovat. Volební lístek při prezidentských volbách nijak neupravujete. Úřední obálku s vybraným hlasovacím lístkem poté vhodíte do volební schránky před zraky členů volební komise.

Kandidáti na prezidenta: koho můžete volit? Co pomůže s rozhodováním?

Prezidentských voleb se zúčastní osm kandidátů. Jaké mají názory? Co si myslí o významných tématech současnosti? Podívejte se na podrobné kandidátské profily níže nebo na náš přehled prezidentských kandidátů aktualizovaný o výroky kandidátů z prezidentských debat.

Kandidáti na prezidenta 2023 – profily na E15.cz:

Petr Pavel | Danuše Nerudová | Andrej Babiš | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Tomáš Zima | Jaroslav Bašta | Karel Diviš

Pomáhá vám v rozhodování volební kalkulačka? Odpovězte na sadu otázek a dozvíte se, který z kandidátů je vašim názorům a postojům nejblíže.

Volební kalkulačka pro prezidentské volby 2023 >>>

Jak lákají voliče jednotliví kandidáti? Podívejte se na volební spoty. Projděte si také program televizních debat, kde zjistíte, kdy sledovat diskuze kandidátů v televizi nebo na internetu v druhém kole. V článku najdete i odkazy na reportáže z těch, které již proběhly.  

VIDEO: Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta

Video placeholde
Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta • Videohub

Nerudová vs. Pavel

Rozhodujete se stejně jako mnozí další voliči mezi Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem? Připravili jsme přehledné srovnání obou kandidátů, jež patří mezi favority prezidentských voleb.

Petr Pavel a Danuše Nerudová

Volby sledujeme ONLINE

Sledujte online reportáž z volebních dní, sčítání hlasů, průběžné výsledky i povolební dění.

Výsledky prezidentských voleb 2023

První kolo

  • Výsledky prvního kola prezidentských voleb budou pravděpodobně jasné v sobotu 14. ledna večer nebo v noci na neděli 15. ledna.
  • Do druhého kola prezidentských voleb postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Druhé kolo

  • Jméno nového českého prezidenta bude známé pravděpodobně ještě během soboty 28. ledna, tedy v den, kdy druhé kolo prezidentských voleb končí.

Další informace k prezidentským volbám 2023 >>>

Videoprůvodce prezidentskými volbami:

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub