Politolog očekává negativní kampaň, favoritem je podle něj Pavel

Před druhým kolem prezidentské volby sehraje velkou roli negativní kampaň, kterou lze očekávat zejména od týmu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, uvedl politolog Lubomír Kopeček. Bude podle něj záležet na tom, jestli zabere snaha vykreslit Petra Pavla jako nezkušeného kandidáta, komunistického rozvědčíka nebo reprezentanta asociální vlády. Pavel, který první kolo volby těsně vyhrál, ale podle Kopečka zůstává favoritem.

"Strategií kampaně Andreje Babiše bude demobilizovat alespoň některé voliče Petra Pavla a také Danuše Nerudové a dalších kandidátů, kteří Pavla podpořili. Bude se snažit, aby nepřišli k volbám voliči, kteří Babiše odmítají," uvedl v tiskové zprávě Kopeček, jenž působí v Národním institutu SYRI a na Masarykově univerzitě v Brně. Napsal paralelní životopisy tří dosavadních prezidentů samostatného Česka, vyšly pod titulem "Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman".

Podle Kopečka není negativní kampaň ničím překvapivým. Podobné strategie byly klíčové i v předešlých prezidentských volbách mezi prvním a druhým kolem. Ani Babiš podle politologa nebude negativní kampaně ušetřen. Tématy mohou být jeho styl vládnutí, hlavně za pandemie covidu-19, nebo spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Babiš vědomou spolupráci popírá, avšak podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa se v 80. letech stal nejprve důvěrníkem, později agentem.

Většina neúspěšných kandidátů už Pavlovi vyjádřila podporu, ale neznamená to, že se hlasy jejich voličů automaticky přesunou k němu. Voliči Danuše Nerudové byli převážně mladí, často nadšení ze své kandidátky. "Průzkumy ukazovaly, že část z nich není ochotná jít v druhém kole volit Petra Pavla a zůstanou doma. Hodně záleží, zda bude Nerudová ochotná pomoct s intenzivní aktivizací těchto voličů, aby znovu přišli k volbám," uvedl Kopeček.

Voliči Pavla Fischera jsou spíše starší, často z katolického prostředí, což se projevilo i na vyšší podpoře v některých oblastech jihu a východu Moravy. "U nich je pravděpodobnost, že půjdou k volbám, určitě větší, ale je otázka, jestli některým nebude bližší Babiš se svými sociálními apely než Pavel,“ uvedl Kopeček.

Kampaň Pavla se před druhým kolem zřejmě výrazně soustředí na vyvracení dezinformací a polopravd. Celkově má podle Kopečka Pavel lepší předpoklady uspět, než měl před pěti lety Jiří Drahoš proti Miloši Zemanovi.

"Vzhledem k Pavlově kariéře a důrazu na řád půjde před druhým kolem mnohem hůř vykreslovat jej coby zástupce liberálního světa a 'pražské kavárny'," míní Kopeček. Babišovu výchozí pozici oproti Zemanovi před pěti lety vidí jako slabší, protože se může spoléhat v podstatě jen na sebe, své příznivce, organizační a komunikační zázemí ANO a média svého holdingu.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Petr Pavel

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy