Petr Pavel má na svém transparentním účtu už přes deset milionů korun

Kandidát na prezidenta Petr Pavel má na svém transparentním účtu k dispozici již přes deset milionů korun, což je finanční limit výdajů na kampaň pro druhé kolo prezidentských voleb. Část peněz mu na účtu zbyla z prvního kola, dalších téměř osm milionů korun mu do dnešních 11:00 poslali jeho příznivci a sponzoři. 

Částku se Pavlovi podařilo vybrat zejména na drobných darech v řádu tisíců a desetitisíců korun. Vyplývá to z jeho transparentního účtu. Andreji Babišovi od soboty na účtu přibylo asi 15.000 korun od několika dárců. V prvním kole jeho tým všechny dary vrátil a kampaň zaplatil z peněz hnutí ANO.

První tři desítky příznivců Pavlovi poslaly peníze již v sobotu, v neděli pak přibylo dalších asi 800 darů. Do dnešních 11:00 na účet přispělo dalších 2000 lidí. Asi dvacítka sponzorů poslala částky od 50.000 korun.

Babiš si kampaň v prvním kole platil ze stranických peněz hnutí ANO a chce tak postupovat i nadále, potvrdil ČTK. Hnutí ANO na svém webu uvedlo, že na kampaň v prvním kole nepřijalo od dárců žádné peníze a případné dary s poděkováním vracelo. Haléřové platby s hanlivými vzkazy hnutí převedlo do státního rozpočtu. Od soboty na dva transparentní účty Babiše a hnutí ANO přišlo několik desítek plateb, většinou opět jde o haléřové platby od Babišových odpůrců. Přispělo mu ale i několik příznivců, dohromady poslali asi 15.000 korun.

Pavel se chystá v úterý do Ústí nad Labem a ve čtvrtek do Ostravy

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel se po vítězství v prvním kole prezidentských voleb vydá v úterý do Ústí nad Labem a ve čtvrtek do Ostravy, tedy do regionů, kde měl slabší výsledky a kde byla také nízká volební účast. Vyplývá to z pozvánek na jeho facebookovém profilu. Ve středu chystá Pavel veřejnou akci v Praze a v pátek navštíví Brno, uvedl jeho tým v dnešní tiskové zprávě. Dalším účastníkem druhého kola prezidentských voleb bude koncem příštího týdne bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Pavel v prvním kole voleb získal 35,40 procenta hlasů, Babiš 34,99 procenta. Kandidáty postupující do finále volby dělil nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Pavel porazil Babiše o 22.843 hlasů. V Ústeckém i Moravskoslezském kraji dominoval výsledkům Babiš. Bývalý premiér získal v Ústeckém kraji 47,27 procenta hlasů proti Pavlovým 29,28 procenta, v Moravskoslezském kraji pak měl 44,86 procenta proti 27,80 procenta pro Pavla.

V Ústí nad Labem chystá Pavel setkání s občany v úterý v 16:00 na Kostelním náměstí. Dvě hodiny předtím se ve městě setká s laborantkami nemocnice a poděkuje jim za nasazení při covidové epidemii. V Ostravě se uskuteční akce o dva dny později od 17:00 na Masarykově náměstí. "Ve 14 dnech se toho tak moc stihnout nedá, budeme plánovat výjezdy do regionů, budou tam určitě další debaty, mediální vystoupení, čas využijeme naplno," řekl Pavel ČTK po sobotním vyhlášení výsledků. Podle webu je v plánu také další akce v pátek v Brně, Pavel avizoval, že chce uspořádat další i v Praze.

Sociolog Daniel Prokop o víkendu na twitteru zmínil, že Babiš vyhrává v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje. Tam má okolo 45 procent. "Pavel jasně poráží Danuši Nerudovou v bohatších regionech," uvedl. Babiš podle něj v prvním kole těžil i z vysoké účasti v chudších obcích a městech. "Mobilizovaly se obě části spektra," doplnil.

Související

Více souvisejících

Petr Pavel

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy