Ruští tenisté na Australian Open? Reklama na genocidu ukrajinských dětí, kritizuje Hašek

Start ruských tenistek a tenistů na Australian Open v Melbourne rozvášnil českou hokejovou legendu. Bývalý brankář Dominik Hašek se v souvislosti s tím ostře pustil do představitelů australské vlády i do odpovědných tenisových organizací. Legendární „Dominátor“ a zlatý medailista z Nagana 1998 účast ruských sportovců označil za reklamu na ruskou invazi a genocidu ukrajinských dětí.

„V pondělí začalo tenisové Australian Open i s ruskými tenisty a tenistkami. Turnaj se tak stává i reklamou na ruskou válku a ruské zločiny včetně genocidy na ukrajinských dětech. Odpovědni za to jsou především zástupci ATP, WTA a ITF i Austrálie, neboť vydala víza. Jak dlouho toto bude pokračovat?“ kritizoval Hašek na Twitteru.

„Pro ATP, WTA, ITF a mnohé další nyní platí pravidlo, že životy Ukrajinců nejsou zdaleka tak důležité jako peníze,“ dodal Hašek.

„Dominátor“ ke svému příspěvku přidal fotku zakrvácené tenisové rakety se zakrvácenými tenisovými míčky. Hašek kritizuje Kreml dlouhodobě, rovněž se netají prosazováním nulové ekonomické i sportovní tolerance vůči Rusku, které už skoro rok páchá nevídaná zvěrstva na Ukrajině.

Hašek hned po začátku ruské invaze vyzval vedení NHL, aby znemožnilo všem ruským hokejistům v prestižní kanadsko-americké lize působit. „NHL musí okamžitě pozastavit smlouvy všem ruským hráčům. Pokud tak neučiní, je nepřímo spoluzodpovědná za umírání na Ukrajině,“ napsal šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře.

Bývalého českého hokejistu rozčiluje především přístup ruského kanonýra Alexandra Ovečkina, který má na Instagramu stále společnou fotku s ruským diktátorem Vladimirem Putinem. „Je to stále můj prezident,“ prohlásil Ovečkin krátce po vypuknutí invaze.

Ke konci léta zase Hašek ostře kritizoval české hokejisty, kteří i přes ruskou invazi podepsali nové smlouvy v Kontinentální hokejové lize (KHL). Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) vzápětí rozhodl, že si tito hráči nebudou moci zahrát za národní tým.

Tagy: