Ať Pavel přizná, že je vládní kandidát, vyzývá Babiš. Ohání se i Masarykem

Andrej Babiš

Prezidentští kandidáti se střetli v další debatě

Andrej Babiš nechápe, proč Petr Pavel odmítá označení vládní kandidát. Prohlásil to při rozhovoru s novináři. Oba prezidentští kandidáti se ve středu střetli v první předvolební debatě. Už v úterý vyrazil Petr Pavel do Ústeckého kraje, naopak Andrej Babiš (ANO) si vystál frontu na korunovační klenoty. Podle politologa Lukáše Valeše bude 2. kolo prezidentské volby střetem Babišových odpůrců a odpůrců současné vlády.

„Mě fascinuje, že vládní kandidát odmítá, že je vládní kandidát. Mám tady celý seznam vlády, která ho podporuje. Rakušan, Bartoš, Válek, Černochová, Kupka, Baxa,“ vyjmenovával Andrej Babiš, kdo podporuje Petra Pavla. „Pětikoalice dnes ovládá Sněmovnu, Senát, vládu i Ústavní soud. Lidé nebudou mít zastání,“ prohlásil také šéf hnutí ANO.

„Prezentuje svět překrucování faktů. Pokud jsem já provládním kandidátem, tak pan Babiš je hradním kandidátem – je kandidátem proruského tábora. Lidí, kteří straší válkou,“ kontroval Pavel.

Danuše Nerudová v úterý znovu vyzvala své podporovatele k volbě Petra Pavla. Babiš podle ní totiž představuje zlo, které je potřeba porazit. V pořadu 360° následně vysvětlila, co označením „zlo“ vlastně myslí. S vítězem 1. kola se dohodla na prosazování témat, která byla důležitá v její kampani. Pavla podpořili také senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer či podnikatel Karel Diviš. Společně s Nerudovou a Fischerem generál ve čtvrtek zamíří do Ostravy.

Babiš rozjel okamžitě po konci 1. kola prezidentských voleb tvrdou kampaň, kterou experti předpovídali. Svého soupeře na billboardech vykreslil jako nepřítele, který zavleče Česko do války. Sám o sobě pak tvrdí, že je diplomat. Podle odborníků jde o podobnou taktiku, jakou použil prezident Miloš Zeman proti Jiřímu Drahošovi.

„Souboj není o ničem jiném než o střetu vládního ‚antibabiš‘ tábora s protivládním, který symbolizuje Andrej Babiš,“ komentoval střet v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš.

Oba kandidáti přijali pozvání do superdebaty na CNN Prima NEWS, která se uskuteční 25. ledna od 20:15.

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů.

Tagy: