Kyjev hlásí odražení útoků. Rusové utrpěli vysoké ztráty, tvrdí generální štáb

Rusové se dál pokoušejí útočit na Bachmut a Avdijivku, ale byli odraženi a utrpěli ztráty, tvrdí ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti. Tvrzení stran válečného konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Aktualizováno Kyjev (Aktualizováno: 9:15 18. 1. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské síly u budovy v Bachmutu

Ukrajinské síly u budovy v Bachmutu | Foto: Mykola Synelnykov | Zdroj: Reuters

Během uplynulého dne ukrajinští obránci zničili 820 ruských vojáků, devět tanků a deset obrněných vozidel. Rusko od začátku války před téměř 11 měsíci ztratilo 117 770 vojáků, odhaduje ukrajinské velení.

Nehoda vrtulníku u kyjevské školky má 14 obětí, zahynul ministr vnitra i jedno dítě

Číst článek

Zmiňuje se také o odražení ruského útoku u osady Sil, která je součástí Soledaru a ve které se nachází železniční nádraží, a také ruské ostřelování Soledaru. Tvrdí, že ukrajinská protiletecká obrana „v oblasti Soledaru“ sestřelila i ruský bitevní letoun Su-25.

Ruské ministerstvo obrany v pátek ohlásilo dobytí Soledaru, ale Kyjev nadále hlásil pokračující boje o toto město u Bachmutu.

Účast Wagnerovců

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu uvádí, že se ukrajinské síly „s velkou pravděpodobností“ do konce pondělka 16. ledna stáhly ze Soledaru na novou, více na západ položenou obrannou linii.

Ruský postup na Soledar byl hlavně dílem žoldnéřů z Wagnerovy skupiny a byl podpůrnou operací s cílem umožnit obklíčit větší město Bachmut. Nyní je jedna ze dvou hlavních ukrajinských zásobovacích tras do Bachmutu pod rostoucím tlakem Rusů.

Snímky ukazují, že od začátku ledna je jih a východ Bachmutu vystaven intenzivnímu dělostřeleckému bombardování. Ukrajinské síly téměř jistě pokračují v obraně proti ruským silám na okraji města, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Analytici amerického Institutu pro studium války na základě vyjádření ruského ministra obrany z úterní porady o rozsáhlé vojenské reformě, chystané na léta 2023 až 2026, usuzují, že se Rusko chystá na vleklou válku proti Ukrajině. Cílem avizovaných změn je ale také zajistit podmínky umožňující rychle vytvořit mnohem silnější armádu, určenou pro velké války.

Reformovat ozbrojené síly

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mimo jiné ohlásil, že Rusko obnoví moskevský a leningradský vojenský okruh, vytvoří nový armádní sbor v Karélii u hranic s Finskem, vytvoří nová samostatná uskupení vojsk na nově okupovaných ukrajinských územích a 12 nových mobilních divizí.

Fotografie z bojiště, video dopadlé rakety či příspěvek na síti. Ruští vojáci nechtěně pomáhají Ukrajině

Číst článek

Americký institut předpokládá, že tyto a další změny svědčí o záměru Rusku reformovat své ozbrojené síly, aby byly schopny vést rozsáhlé konvenční konflikty, a to nejen nynější válku proti Ukrajině.

Podle amerického institutu není jasné, zda bude možné zvětšit ruské ozbrojené síly během tří let tak, jak popsal Šojgu. Na papíře může Rusko vytvořit nové divize, je ale otázkou, zda je dokáže v podmínkách pokračující války náležitě vybavit vojáky a výzbrojí.

Šojgu již dříve ohlašoval reformy, které se neuskutečnily, připomněl americký institut.

mst, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme