Ruský Gazprom pokračuje ve snižování dodávek plynu do Evropy přes Ukrajinu

foto Ilustrační foto - Logo ruské energetické společnosti Gazprom.

Moskva - Ruská plynárenská společnost Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Firma oznámila, že dnes budou tyto dodávky činit 25,1 milionu krychlových metrů. Již v úterý je zredukovala na 32,6 milionu krychlových metrů, tedy o zhruba osm procent proti předchozím několika dnům, napsala agentura Reuters. Od 6. do 16. ledna se dodávky pohybovaly mezi 35,4 a 35,5 milionu krychlových metrů denně. Po většinu loňského druhého pololetí přitom přesahovaly 40 milionů krychlových metrů denně.

Kreml na otázky ohledně poklesu dodávek reagoval sdělením, že jde o obchodní záležitost. "Je to otázka pro firmu (Gazprom)," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Mluvíme tu o komerčních dodávkách, je to firemní informace," dodal.

Nejmenovaný obchodník s plynem agentuře Reuters řekl, že za současným poklesem dodávek přes Ukrajinu stojí kombinace dvou faktorů, a to nižší poptávky po plynu a poklesu důvěry kupců ve spolehlivost firmy Gazprom.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Nord Stream 1 mohl přepravovat až 167 milionů metrů krychlových denně

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se loni v srpnu kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8400 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby již ale výrazně klesla a nyní se pohybuje v blízkosti 60 eur (zhruba 1440 Kč) za MWh. Za poklesem cen stojí mírná zima a vysoká úroveň dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď