Lehečka po třech hodinách udolal Norrieho a je v osmifinále Australian Open. Dál jde i Krejčíková

Český tenista Jiří Lehečka postoupil do osmifinále grandslamového Australian Open. Brita Camerona Norrieho porazil po více než tři hodiny dlouhém zápase 6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4. Po skalpu světové dvanáctky si zahraje své první grandslamové osmifinále. Do něj se probojovala i turnajová dvacítka Barbora Krejčíková, která zvítězila na Anhelinou Kalininovou 6:2, 6:3. V boji o čtvrtfinále vyzve světovou trojku Američanku Jessicu Pegulaovou.

Aktualizováno Melbourne (Aktualizováno: 10:44 20. 1. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lehečka

Jiří Lehečka | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Lehečka, který je v pořadí ATP na 71. místě, dál posouvá svá grandslamová maxima. Po Chorvatovi Ćorićovi a Američanovi Eubanksovi vyzrál i na semifinalistu loňského Wimbledonu a připsal si třetí vítězství nad hráčem z top 20 v kariéře.

Turnajovou jedenáctku Norrieho zdolal Lehečka poprvé po dvou předchozích prohrách. Sedmadvacetiletému Britovi oplatil lednové vyřazení na turnaji v Aucklandu a prohru z Davis Cupu před dvěma lety. V utkání nasbíral 50 vítězných míčů, Norrie jich měl 31.

Oba hráči od úvodu drželi servis. O zisku první sady rozhodla až zkrácená hra, v níž Lehečka neproměnil tři setboly a Norrie zvítězil 10:8. Český tenista však pokračoval v dobré hře na podání, na začátku druhé sady získal brejk a později vyrovnal.

Ve třetím setu Norrie poprvé za stavu 3:2 Lehečkovi sebral servis a vrátil se do vedení. Rodák z Mladé Boleslavi ale našel v dalším průběhu recept na soupeřovo podání, ve čtvrtém setu ho prolomil třikrát a vynutil si pátou sadu.

Neprohrála tady ani set, já už prohrála dva, usmívá se Vondroušová před duelem s Fruhvirtovou

Číst článek

Favorizovaný Norrie neudržel podání ani v úvodu páté sady a nechal si ošetřit koleno. Lehečka po dalším brejku utekl do vedení 4:1, a přestože Brit vzápětí snížil, český tenista ho už k dalšímu brejkbolu nepustil.

Turnajovou jedenáctku Norrieho porazil Lehečka poprvé po dvou předchozích prohrách. Sedmadvacetiletému Britovi oplatil lednové vyřazení na turnaji v Aucklandu a prohru z Davis Cupu před dvěma lety.

V boji o postup mezi nejlepší osmičku vyzve světého hráče světa Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho.

Postup Krejčíkové

Sedmadvacetiletá Krejčíková ovládla utkání proti Kalininové za hodinu a 26 minut. Na turnaji dosud neztratila set a ani třetí soupeřce za sebou nepovolila více než pět her.

„Jsem ráda, že jsem ty tři zápasy zvládla. Snažila jsem se soustředit na své údery, být agresivní, dobře returnovat a podávat. To se mi podařilo. Dnes jsem hrála velmi spolehlivě,“ řekla na kurtu Krejčíková.

Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros Krejčíková, která na konci minulé sezony laborovala se zraněným zápěstím, měla výborný vstup do utkání. Díky třem rychlým brejkům získala v prvním setu náskok 5:0 a sadu získala za 39 minut.

Ve druhém setu Kalininová vzdorovala déle. Krejčíková ve čtvrté hře čelila brejkbolu, ten ale odvrátila a vzápětí získala důležitý brejk. V závěru prolomila soupeřčin servis ještě jednou a využila hned první mečbol.

„Mám radost, že tu mohu být, a užívám si podporu fanoušků. Je skvělé hrát na takovém místě, jako je Rod Laver Arena. Miluju to hrát na tak na velkých kurtech. Vždy tam ze sebe vydám ještě něco víc,“ dodala Krejčíková. S Pegulaovou se v osmifinále utká poprvé.

Do akce v pátek z českých zástupců půjde ještě Jiří Lehečka. Rodák z Mladé Boleslavi vyzve ve 3. kole dvanáctého hráče světa Brita Camerona Norrieho.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme