Česká řežba na Australian Open: Fruhvirtová senzačně vyřadila Vondroušovou. Slaví i Plíšková

Sedmnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová porazila ve 3. kole Australian Open krajanku Markétu Vondroušovou 7:5, 2:6, 6:3 a zahraje si poprvé grandslamové osmifinále. Mezi nejlepší šestnáctku v Melbourne prošla také turnajová třicítka Karolína Plíšková, jež zvítězila nad Ruskou Varvarou Gračovovou 6:4, 6:2. Fruhvirtová vyzve v boji o čtvrtfinále Chorvatku Donnu Vekičovou, Plíškovou čeká Číňanka Čang Šuaj.

Talentovaná Fruhvirtová, které patří v žebříčku WTA 82. místo, si dál vylepšuje při debutu v hlavní soutěži v Melbourne grandslamová maxima. Jejím nejlepším výsledkem dosud bylo 2. kolo na loňském US Open. Po výhrách nad Australankami Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou uspěla i proti Vondroušové, která ve 2. kole vyřadila světovou dvojku Uns Džábirovou z Tuniska.

Duel, v němž si obě hráčky povolaly na hřiště fyzioterapeuta, vyhrála za dvě hodiny a deset minut. Fruhvirtová uspěla i navzdory jedenácti dvojchybám.

„Je to neuvěřitelné a jsem šťastná, že si mohu říct: ‚Ahoj, druhý týdne,‘“ uvedla na tiskové konferenci Fruhvirtová. „Je mi pořád sedmnáct let. Tohle je má druhá účast v hlavní soutěži grandslamu a být mezi nejlepšími šestnácti je úžasné. Markéta je výborná hráčka, která dokáže porazit kohokoliv. Naposledy zdolala třeba světovou dvojku,“ doplnila Fruhvirtová.

Vítězka loňského turnaje Čennaí začala duel s o šest let starší krajankou lépe. Za stavu 4:5 nedovolila Vondroušové dopodávat a nakonec získala sadu ve svůj prospěch.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová se však nevzdala. Po čtyřech ztracených servisech v první sadě byla ve druhém setu stoprocentní a vynutila si pokračování. Živila naději na třetí vítězství ve třech setech za sebou.

V úvodu rozhodující sady si vzala pauzu na ošetření a díky brzkému brejku vedla 2:0 Přestávku si vyžádala také Fruhvirtová, která si nechala zatejpovat levé stehno a zahájila obrat. Od stavu 1:3 vyhrála zbývajících pět her a postup završila proměněným druhým mečbolem.

Pár hodin po dvouhře nastoupila Fruhvirtová do debla s Američankou Alison Riskeovou Amritrajovou. V 2. kole nestačily na první nasazený pár a obhájkyně titulu Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, kterým podlehly za hodinu a dvě minuty dvakrát 2:6. Vítězky tří loňských grandslamů narazí v osmifinále na gruzínsko-americkou dvojici Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová.

Servis může být mou zbraní

Třicetiletá Plíšková v duelu s Gračovovou nenabídla 97. hráčce světa ani jeden brejkbol. K výhře si pomohla šesti esy a zaznamenala 18 vítězných míčů. Rodačka z Loun postoupila do osmifinále Australian Open počtvrté a poprvé od roku 2019, kdy se dostala až mezi nejlepší čtyři. Vloni se turnaje nezúčastnila kvůli zranění ruky.

„Soupeřka tu porazila několik dobrých hráček, takže jsem chtěla být připravená. Bylo to navíc třetí kolo grandslamu, takže to není snadné, ať už proti vám stojí kdokoliv. Myslím, že jsem odehrála dobrý zápas,“ řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu.

Bývalá světová jednička získala první brejk ve třetí hře úvodního setu a díky spolehlivému podání se ujala po 49 minutách vedení. Také ve druhé sadě brzy prolomila soupeřčin servis a totéž zopakovala v sedmém gamu. Vzápětí dopodávala duel k vítězství. „Servis může být vždy mou velkou zbraní. Jsem ale spokojená i s hrou od základní čáry. Uvidíme, jak to půjde během druhého hracího týdne,“ uvedla Plíšková.

Stala se také čtvrtou Češkou, která v tzv. open éře získala ve dvouhře na grandslamech 85 výher. Více jich mají na kontě jen Jana Novotná (149), Helena Suková (143) a Petra Kvitová (124).

Tagy:
tenis WTA sport Australian Open Linda Fruhvirtová Markéta Vondrušová