V katedrále sv. Víta proběhla bohoslužba za vlast. Dorazili Zeman i Pavel s Babišem

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se v neděli od 10:00 konala bohoslužba za vlast. Sloužil ji pražský arcibiskup Jan Graubner. Mše se účastnil prezident Miloš Zeman a oba jeho potenciální nástupci Petr Pavel a Andrej Babiš. Bohoslužba za vlast se konala týden před druhým kolem prezidentských voleb.

„Před chvílí dorazil prezident Miloš Zeman, mimo jiné přijeli i oba prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš. Generál Pavel už dříve avizoval, že by se měl bohoslužby zúčastnit, u pana Babiše tomu tak nebylo. Oba prezidentští kandidáti dorazili se svými manželkami a podle našich informací by měli sedět daleko od sebe – tedy každý na jiné straně. Prezident Miloš Zeman si měl po příjezdu sednout blíž k Babišovi,“ uvedla dopoledne reportérka CNN Prima NEWS Daniela Habešová, která situaci sleduje přímo z místa.

Graubner v promluvě k účastníkům bohoslužby připomněl, že jsme uprostřed voleb hlavy státu a že zuří válka na Ukrajině. „Do této situace přichází i k nám Ježíš se svou výzvou – začněte myslet jinak,“ řekl. Boží království je podle Ježíše v lidech, dodal. „Když v sobě necháte vládnout pravdu, spravedlnost a lásku, když budete vytvářet pokoj, a ne napětí, když budete vyzařovat lásku, a ne zlobu,“ uvedl.

Lidé by neměli podle Graubnera spoléhat na chytrost či „sílu a peníze mocných“. A i když se někomu může zdát, že ve světě roste strach a beznaděj, boží království je blízko. „I přes ztrátu blahobytu, a dokonce konkrétní zkušenosti s chudobou, otevřete oči a také srdce. Nebojte se,“ řekl Graubner. S odkazem na svatého Pavla doplnil, že by lidé měli být zajedno a neměli by mít mezi sebou roztržky.

Účastníci bohoslužby si mohli v transeptu katedrály prohlédnout korunovační klenoty, u oltáře je vystavena lebka svatého Václava. Bohoslužbu zakončila modlitba za vlast, zpěv státní hymny a svatováclavského chorálu.

Návštěvníci bohoslužby tak spatřili i výstavu klenotů. Ta měla původně skončit v sobotu, Hrad ale před několika dny oznámil, že se prodlouží. Pokračovat bude pro veřejnost od nedělních 14:30, v neděli se na poklady českých panovníků mohou lidé přijít podívat až do 21:00, v pondělí a úterý pak vždy od 8:00 do 18:00.

Tagy: