23. ledna 2023 • 12:30

Plíšková zpět mezi elitou na Australian Open! Postup K+S, Fruhvirtová smutní

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři roky! Čekání Karolíny Plíškové na účast ve čtvrtfinále Australian Open končí. V pondělí si Češka poradila s Číňankou Čang Šuaj zkušeně ve dvou setech (6:0, 6:4), v další fázi grandslamu se střetne s Magdou Linnetteovou z Polska. V osmifinále naopak neuspěla sedmnáctiletá raketa Linda Fruhvirtová, když sice dokázala zaskočit Chorvatku Donnu Vekičovou ve druhém setu, ale obratu se v zápase nedočkala (2:6, 6:1, 3:6). Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postupují do dalšího kola ve čtyřhře, Markéta Vondroušová po boku Miriam Kolodziejové už vypadla. Spolu s Alexem Molčanem skončil na turnaji v souboji s francouzským párem i hrdina posledních dní Jiří Lehečka, pokračovat tak bude už pouze v singlu.



Karolína Plíšková porazila na grandslamovém Australian Open Číňanku Čang Šuaj 6:0, 6:4 a postoupila jako jediná z českých tenistek do čtvrtfinále dvouhry. Turnajová třicítka v něm narazí na Polku Magdu Linetteovou, která vyřadila světovou čtyřku Caroline Garciaovou z Francie po výhře 7:6, 6:4. Dohrála naopak sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová, která v osmifinále podlehla po více než dvou hodinách Chorvatce Donně Vekičové 2:6, 6:1, 3:6.

Šanci na obhajobu titulu ve čtyřhře živí dál Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Nejvýše nasazený pár postoupil do čtvrtfinále po výhře nad gruzínsko-americkou dvojicí Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová 6:0, 6:3. Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou prohrály s ukrajinsko-rumunským párem Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová 3:6, 4:6.

Třicetiletá Plíšková porazila Čang Šuaj i v osmém vzájemném zápase. Duel ovládla za 57 minut a na turnaji stále neztratila set. V Melbourne si zahraje čtvrtfinále počtvrté. Naposledy se zde mezi nejlepších osm hráček dostala v roce 2019, kdy prošla do semifinále. Vloni se Plíšková prvního grandslamového turnaje sezony nezúčastnila kvůli zranění ruky.

„Utkání jsem začala dobře. Hrála jsem velmi agresivně a v prvním setu mi vše vycházelo. Pak jsem možná zvolnila, ale i soupeřka se zlepšila. Jsem ráda, že jsem to dotáhla do konce, protože druhý set mohl skončit jakkoliv,“ řekla v rozhovoru na kurtu Plíšková.

Bývalá světová jednička Plíšková potvrdila, že se jí proti čínské soupeřce dlouhodobě daří. V utkání zahrála 33 vítězných míčů a nasbírala dvanáct es. „Vloni to bylo náročné. Mrzelo mě, že jsem Australian Open nehrála, protože to je můj oblíbený turnaj. Bylo těžké se po zranění vrátit zpět do formy, ale jsem ráda, že mohu zase hrát na úrovni, na jaké chci být. Z postupu do čtvrtfinále mám radost a snad tu zůstanu ještě o něco déle,“ uvedla Plíšková.

Plíšková v prvním setu nasazenou třiadvacítku jasně přehrála a po 22 minutách nadělila Čang Šuaj „kanára“. Ve druhé sadě se Číňanka zlepšila a po úspěšném brejku se ujala vedení 4:2. Od té doby jí ale Plíšková povolila jen dva míčky a čtyřmi hrami za sebou dotáhla duel k postupu.

Ve čtvrtfinále grandslamu je již pojedenácté a s Linetteovou se utká potřetí za pět měsíců. „Hrála jsem s ní vloni dvakrát, takže to nebude nic nového. Musíme ale být připravení,“ podotkla Plíšková.

Talentovaná Fruhvirtová se po porážce s Vekičovou mezi osm nejlepších tenistek nedostala, i tak si ale při debutu na Australian Open vylepšila grandslamové maximum. Jejím nejlepším výsledkem dosud bylo 2. kolo na loňském US Open. Rodačka z Prahy vyřadila na turnaji Australanky Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou, poté zdolala i krajanku Markétu Vondroušovou.

O devět let starší Vekičová měla do utkání lepší vstup a díky třem brejkům vyhrála první sadu. Ve druhém setu ale byla Fruhvirtová při podání stoprocentní a po dvou prolomených servisech soupeřky si vynutila pokračování. Rozhodující moment přišel v závěru třetí sady, kdy Vekičová získala brejk na 5:3 a duel následně doservírovala k postupu. Chorvatka zahrála 42 vítězných míčů, Fruhvirtová zaznamenala 11 dvojchyb.

Djokovič míří hladce do čtvrtfinále

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil na Australian Open do čtvrtfinále a dál živí v Melbourne naději na jubilejní desátý titul. V boji o postup mezi nejlepší osmičku deklasoval domácího Alexe de Minaura 6:2, 6:1, 6:2 a jeho dalším soupeřem bude turnajová pětka Andrej Rubljov. Ruský hráč zdolal po dramatickém závěru Dána Holgera Runeho 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6.

Mezi ženami dohrála čtvrtá nasazená Caroline Garciaová z Francie, která podlehla Polce Magdě Linetteové 6:7, 4:6. Třicetiletá rodačka z Poznaně vyzve ve čtvrtfinále Karolínu Plíškovou.

Pokračuje také Běloruska Aryna Sabalenková. Nasazená pětka zvítězila nad světovou desítkou Belindou Bencicovou ze Švýcarska 7:5, 6:2 a neztratila ani v osmém letošním utkání set. Ve čtvrtfinále Australian Open je poprvé a o postup mezi nejlepší čtyřku se utká s přemožitelkou Lindy Fruhvirtové Donnou Vekičovou z Chorvatska.

Pětatřicetiletý Djokovič, který se v minulých zápasech potýkal s bolavým stehnem, smetl nasazenou dvaadvacítku De Minaura za dvě hodiny a sedm minut. „Odehrál jsem zatím svůj nejlepší zápas v tomto roce. Necítil jsem žádná omezení. Moc děkuji svému lékařskému týmu, fyzioterapeutům a Bohu. Jsem šťastný, jak jsem se dnes pohyboval a hrál,“ řekl Djokovič.

O jedenáct let mladšímu De Minaurovi nenabídl ani jeden brejkbol, sám naopak šestkrát soupeřův servis prolomil. Srb nadále drží šanci na zisk 22. grandslamového titulu, kterým by se vyrovnal rekordmanovi Rafaelu Nadalovi.

Garciaová nepotvrdila roli jedné z favoritek a nevylepšila si v Melbourne dosavadní maximum. O čtvrtfinále zde neúspěšně bojovala také v roce 2018.

Vítězka loňského Turnaje mistryň doplatila v utkání na 33 nevynucených chyb. V prvním setu sice vedla 3:0, poté ale přišla dvakrát o servis a ve zkrácené hře ji polská soupeřka porazila 7:3. Ve druhé sadě si obě hráčky držely servis až do deváté hry, kdy Linetteová zužitkovala další brejkbol a poté dotáhla duel k premiérovému postupu do grandslamového čtvrtfinále.

Linetteová se utká s Plíškovou potřetí za pět měsíců. Na konci loňského srpna uspěla ve 2. kole US Open po dramatickém boji česká tenistka (6:2, 4:6, 7:6), na listopadovém turnaji o Pohár Billie Jean Kingové zvítězila Linetteová (6:4, 6:1).

Thiem opět zraněný

Rakouského tenistu Dominica Thiema nadále pronásledují zranění. V prvním kole Australian Open si při hladké prohře s pátým nasazeným Rusem Andrejem Rubljovem poranil mezižeberní sval. Někdejší světová trojka doufá, že stihne únorovou kvalifikaci Davis Cupu proti Chorvatsku.

„Bohužel letošek nezačal tak, jak jsem chtěl. Zvlášť v Melbourne jsem chtěl předvést to nejlepší, ale natrhl jsem si mezižeberní sval,“ uvedl Thiem na instagramu. „Podle rentgenu to není tak zlé, takže příští týden udělám vše pro to, abych se uzdravil a připravil se na Davis Cup,“ dodal.

Devětadvacetiletý Thiem si na Australian Open zahrál díky divoké kartě od pořadatelů. Loni kvůli zraněnému zápěstí vypadl ve světovém žebříčku mimo prvních 350 hráčů. Po návratu ve druhé polovině sezony se posunul na aktuální 98. místo.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Ženy:
Dvouhra - osmifinále
Plíšková (30-ČR)
- Čang Šuaj (23-Čína) 6:0, 6:4,
Sabalenková (5-Běl.) - Bencicová (12-Švýc.) 7:5, 6:2,
Vekičová (Chorv.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6:2, 1:6, 6:3,
Linetteová (Pol.) - Garciaová (4-Fr.) 7:6 (7:3), 6:4.

Čtyřhra - osmifinále
Krejčíková, Siniaková (1-ČR)
- Kalašnikovová, Parksová (Gruz./USA) 6:0, 6:3, Kosťuková, Ruseová (Ukr./Rum.) - Kolodziejová, Vondroušová (ČR) 6:3, 6:4.

Muži:
Dvouhra - osmifinále
Rubljov (5-Rus.) - Rune (9-Dán.) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9),
Shelton (USA) - Wolf 6:7 (5:7), 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:2,
Djokovič (4-Srb.) - De Minaur (22-Austr.) 6:2, 6:1, 6:2,
Paul (USA) - Bautista (24-Šp.) 6:2, 4:6, 6:2, 7:5.

Čtyřhra - osmifinále
Chardy, Martin (Fr.) - Molčan, Lehečka (SR/ČR) 7:6 (7:2), 6:3.

Junioři:
Dvouhra - 2. kolo
Fonseca (Braz.) - Kalina (ČR) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo
Marinkov, Viiala (Austr.) - Filip, Mrva (ČR) 6:1, 3:6, 10:8,
Fix, Kalina (Něm./ČR) - Jones, Matsuoka (Jap.) 7:5, 6:3,
Frusina, Hrazdil (USA/ČR) - Chang, Hattori (Kor./Jap.) 2:6, 7:6 (7:3), 10:4.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo
Valentová (ČR)
- Jonesová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud