Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

foto Ilustrační foto - Tanky M1 A1 Abrams.

Washington/Kyjev - Spojené státy v řádu několika měsíců dodají Ukrajině 31 pokročilých tanků M1 Abrams. Dnes v podvečer to oznámil americký prezident Joe Biden. Poznamenal také, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Spojené státy budou se svými spojenci podle šéfa Bílého domu nadále podporovat Ukrajinu, která čelí ruské agresi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzápětí Bidenovi za rozhodnutí dodat tanky Abrams Ukrajině poděkoval. Jedná se podle něj o důležitý krok na cestě k ukrajinskému vítězství.

Biden v přítomnosti amerického ministra obrany Lloyda Austina a ministra zahraničí Antonyho Blinkena na tiskové konferenci v Bílém domě uvedl, že americké tanky Ukrajině pomohou "manévrovat v otevřeném terénu". Zároveň ocenil Německo, které dnes oznámilo, že v prvním kroku poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2A6.

"Rusko si myslelo, že budeme rozdělení," uvedl Biden o USA a jejich evropských spojencích. "Jsme ale plně, naprosto a důkladně jednotní," dodal.

Dodání tanků má podle Bidena Ukrajině pomoci se "bránit a chránit své území, není to útočnou hrozbou pro Rusko". "Pokud se ruští vojáci vrátí do Ruska, budou tam, kam patří, a tato válka by skončila," dodal.

Spojené státy se k myšlence nasazení tanků Abrams, které jsou náročné na údržbu, stavěly zprvu chladně. Musely ale změnit taktiku, aby přesvědčily Německo, aby na Ukrajinu poslalo své snadněji použitelné tanky Leopard 2, píše agentura Reuters.

Biden ovšem v odpovědi na otázku reportéra uvedl, že rozhodnutí USA nebylo reakcí na nátlak ze strany Berlína. "Německo mě nenutilo změnit názor, chtěli jsme se ujistit, že jsme všichni zajedno," řekl podle Reuters.

Ukrajinský prezident Zelenskyj na twitteru Bidenovi po jeho oznámení poděkoval. "Je to důležitý krok na cestě k vítězství. Svobodný svět je dnes sjednocen jako nikdy předtím se společným cílem - osvobození Ukrajiny," uvedl.

Ukrajinská armáda potřebuje stovky tanků ze Západu a stabilní dodávky munice k těmto obrněncům, upozornil zástupce velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandr Pavljuk.

Dnešním krokem Berlína a Washingtonu bylo podle něj odstraněno jedno tabu. Pavljuk zdůraznil, že tyto zbraně jsou důležité pro zahájení ukrajinské protiofenzívy.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov dříve uvedl, že jakékoli dodávky Abramsů by byly plýtváním penězi, protože tyto stroje "hoří" stejně jako ostatní tanky na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin se během dnešní návštěvy Moskevské státní univerzity vyhnul vyjádření k rozhodnutí Německa dodat tanky Ukrajině. Ruská ambasáda v Berlíně prohlásila, že německé rozhodnutí je mimořádně nebezpečné a povede k dalšímu k vyhrocení konfliktu.

Abramsy v hodnotě 400 milionů dolarů, které jsou jedny z nejvýkonnějších amerických tanků, na Ukrajinu ale v dohledné době nezamíří, píše Reuters. Představitelé Bidenovy administrativy, kteří o tomto rozhodnutí informovali novináře, uvedli, že dodání tanků Abrams bude trvat měsíce, nikoli týdny. Příslušníci ukrajinské armády budou cvičeni v používání Abramsů na dosud neurčeném místě.

O tom, že USA dodají Ukrajině tanky Abrams, Biden informoval po telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německým kancléřem Olafem Scholzem, italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a britským předsedou vlády Rishim Sunakem. Ministr obrany Austin mezitím hovořil se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem, který další americkou pomoc poté ohlásil na twitteru.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď