Září a oslňuje stejně jako luxusní šperky a hodinky v ní ukryté. Novoborská sklářská společnost Lasvit vytvořila ledovou instalaci pro zrekonstruovaný butik Cartier v Ženevě. Inspirací pro ni byla švýcarská příroda, které vzdává hold.

Ledová chodba z českého křišťálového skla pokrývá v obchodě téměř pětapadesát metrů čtverečních stěn, stropu a dveří. Její autorkou je členka designérského týmu Wanda Valihrachová, která v ní chtěla zachytit třpytivou krásu ledu na vrcholcích švýcarských hor.

„Řemeslně zpracované strukturované sklo vytváří krystalickou kompozici, která umožňuje návštěvníkům butiku, aby se doslova ponořili do atmosféry ledové jeskyně ukryté kdesi hluboko v alpských výšinách,“ popisuje své dílo designérka.

Na instalaci padlo více než dvě tuny skla a i díky tomu má ledová chodba futuristický až mrazivý vzhled. Svůj um ale předvedli designéři i v dalších částech butiku. Svítidlo nazvané Flow ozařuje svatební vitrínu v samém srdci obchodu a i u něj se nechali inspirovat krásou švýcarské přírody.

„Tvar je organický až měkký, jako by se v něm zrcadlila voda. Vlnky a oblázky mořského šelfu se spojují ve vrstvách. Kovové rámy pomáhají světelnému zdroji osvětlit instalaci v celé její kráse a díky tomu vypadá z každého úhlu pohledu úplně jinak,“ komentuje Valihrachová.

Pánskou část obchodu zase osvětluje umělecké dílo Ivany Zuskinové. Složené je z téměř padesáti skleněných světelných trubic, zkombinovaných s broušenou mosazí. „Tím je lustr až fantasticky nadčasový a svým způsobem už sám představuje krásný a luxusní šperk,“ domnívá se designérka.

Obě svítidla kombinují křišťálově čiré sklo se zlatými a bronzovými tóny. Kromě toho je v butiku umístěna i plastika Frozen Labyrinth od designérky Kataríny Kudějové-Fulinové, která ji vytvořila pro stejnojmenný butik v Miláně.

Butik Cartier se na adrese 35 Rue du Rhône otevřel v roce 1969 a patří k největším v Evropě. Stojí v brutalistní budově přímo proti Ženevskému jezeru. Jeho několikaměsíční renovaci řídili designéři ze studia Moinard Bétaille.