Masivní ruský raketový útok na Ukrajinu si vyžádal nejméně 11 mrtvých

Ukrajina ve čtvrtek hlásí další velký vzdušný ruský útok na své území. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na záchranáře píše, že si vyžádal nejméně jedenáct mrtvých a stejný počet raněných. Rakety dopadaly například ve Vinnycké, Kyjevské nebo Oděské oblasti. Svědkyní ostřelování Oděsy byla i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová, která do města zamířila na neohlášenou návštěvu.

Ukrajinská protivzdušná obrana ve čtvrtek sestřelila 47 z 55 raket, které Rusko vypálilo, napsal náčelník ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj na Telegramu. Moskva podle něj použila mimo jiné i hypersonickou raketu Kinžál.

V okolí hlavního města protivzdušná obrana sestřelila dvacet přilétajících raket. „Cíl Rusů zůstává nezměněn: psychologický tlak na Ukrajince a zničení kritické infrastruktury,“ dodal generál s poznámkou, že Ukrajina se nenechá zlomit.

Podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala byla hlavním cílem ruských vzdušných úderů energetická infrastruktura na Ukrajině. „Většinu střel a dronů naši obránci sestřelili. Bohužel došlo k několika zásahům do rozvoden. Situace v energetické soustavě však zůstává pod kontrolou,“ uvedl šéf vlády s tím, že energetici dělají vše pro zajištění dodávek elektřiny.

Agentura Unian napsala, že v Dněpropetrovské, Vinnycké a Kyjevské oblasti se musela spustit protivzdušná obrana a v Oděse byly slyšet výbuchy.

Lidé se ukrývají ve stanici metra během masivních ruských raketových útoků na Kyjev
Zdroj: Profimedia

V noci na čtvrtek Rusové podle Ukrajinců na jejich zemi vyslali čtyřiadvacet bezpilotních kamikadze-letounů Šáhed-136. Podle velení ukrajinských leteckých sil se obráncům všechny bezpilotní letouny podařilo zničit.

Noční útok ruských dronů nicméně poničil v Kyjevské oblasti pět obytných domů, sedm dalších objektů a přes čtyřicet automobilů, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní policie Andrije Něbytova. Kyjevský starosta Vitalij Klyčko už dříve ve čtvrtek uvedl, že v ukrajinské metropoli mají po dopadu ruské rakety jednoho mrtvého a dva raněné.

Elektrárenská společnost DTEK upozornila, že kvůli nebezpečí raketového útoku nouzově vypnula elektřinu v hlavním městě i ve zbytku Kyjevské oblasti a také v Oděské a Dněpropetrovské oblasti.

Francouzská diplomacie jedná o tancích Leclerc

Francouzská ministryně Catherine Colonnaová ve čtvrtek neohlášeně dorazila do ostřelované Oděsy. „V Oděse! Abych vyjádřila podporu Francie ukrajinské suverenitě, dnes, stejně jako v minulosti,“ napsala Colonnaová a přidala fotografii z přístavního města.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba své francouzské kolegyni poděkoval za odvážné gesto. Oba politici plánují společnou schůzku, podle agentury Reuters budou jednat o humanitární a vojenské pomoci, včetně možné dodávky tanků francouzské výroby Leclerc.

Tuto formu pomoci nevyloučil ani francouzský prezident Emmanuel Macron. „Ukrajinsko-francouzské partnerství zůstává klíčovým pro ukončení ruské agrese a opětovné nastolení míru,“ uvedl Kuleba na Twitteru ve francouzštině.

Útok přišel po oznámení dodávek tanků

Rusko podniklo další velký vzdušný útok na Ukrajinu den poté, co Kyjev získal od Západu příslib desítek moderních tanků, které mu mají pomoci odrazit ruskou invazi.

Německý ministr obrany Boris Pistorius ve čtvrtek oznámil, že výcvik ukrajinských vojáků pro tanky Leopard 2 a bojová vozidla pěchoty Marder začne během několika dnů. První stroje má Kyjev podle agentury Ukrinform získat nejpozději do konce března.

Pistorius také dodal, že začne jednat se zbrojním průmyslem o urychlení nákupu zbraní a munice. „Když se podíváte na munici, máme problém s objemem. To je další téma, které chci nastolit při jednání se zástupci zbrojního průmyslu, nejspíš už začátkem příštího týdne, pokud mi to nabitý kalendář dovolí,“ řekl Pistorius během návštěvy vojenského cvičení západně od Berlína.